През месец май 2019 г. инспекторите от отдели „Контрол на храните” към областните дирекции по безопасност на храните извършиха официален контрол на обекти за производство, за търговия на едро и дребно с храни, и на заведенията за обществено хранене на територията на страната. Обобщените данни за извършените проверки и предприетите мерки показват:
Общ брой извършени проверки в цялата страна – 13 117.
Издадени предписания – 654.
Съставени актове за установяване на административни нарушения – 96.
Общ брой затворени обекти с временно преустановена дейност – 3.
Изтеглени и насочени за унищожаване 29 258 кг храни от животински и неживотински произход, от които:
25 017 кг сол – морска кристална йодирана;
1 987,5 кг куркума – с високо съдържание на олово, произход Индия;
1 211 кг бланширани картофи, подправени с куркума;
991 кг храни от животински произход – агнешко, свинско и пилешко месо, месни продукти, месни заготовки и разфасовки, субпродукти, риба и млечни продукти, които са с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без придружаващи документи и етикети, неправилно съхранение на продукти, продажба в нерегламентиран обект (по чл. 12 от Закона за храните);
51,6 кг храни от неживотински произход – козунак и подправки с изтекъл срок на годност, без документи за произход, без етикет и партиден номер.
Най-често констатираните несъответствия при извършените проверки на територията на България са:
Предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни, некоректно етикетирани храни, съгласно действащото законодателство, без здравна и идентификационна маркировка.
Несъответствия по Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти (продажба на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко заедно с млечни продукти).
Несъответствия на изискванията за качество и контрол за съответствие на пресни плодове и зеленчуци (предлагане на плодове и зеленчуци без необходимите обозначения).
Пропуски във водените записи, свързани със Системите за управление на безопасността на храните, липса на проследимост на предлаганите храни, лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.
Несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите.
Извършване на дейност, нерегламентирана в удостоверението за регистрация по Закона за храните и обекти без регистрация по чл.12 от Закона за храните.