В разгара на лятото тече и усилената подготовка по 23-то издание на любимия Фестивал – последни доуточнения по иначе прецизната селекция на основната и съпътстваща програма, подготовка на рекламните материали, които съвсем скоро ще бъдат факт, актуализиране на сайта и страниците на форума в социалните мрежи. В годината, когато Пловдив е Европейска столица на културата, от 11 до 21 септември „Сцена на кръстопът” ще блесне в пъзела от културни събития, създавайки поредния изключителен театрален празник. В златолистните септемврийски дни и вечери на двете сцени на Драматичен театър „Н.О. Масалитинов” Пловдив, на сцената на Кукления театър в града, в галерии, по улиците и площадите на града ще шества театралният дух. Креативният ни директор Елин Рахнев зададе тазгодишния слоган на Фестивала – Театъра – Невъзможното. Актьори, режисьори, музиканти, писатели, художници – всички те, обединени от него, ще разказват на неповторимата пловдивска публика на езика на театъра сюжети за добро и зло, за любов и скръб, за живота.

Така, заредени с празнично настроение, на 11 септември от 19 часа в голямата зала на Драматичен театър-Пловдив ще сложим началото с една уникална съвместна продукция между пловдивския театър и Младежкия театър „Н. Бинев“ София. Режисьорът Владимир Люцканов и неговият екип ще ни покажат как да я караме По-полека с музиката на неподражаемия Стефан Вълдобрев. Празничното настроение ще продължи и в следващата фестивална вечер, когато режисьорът Стайко Мурджев ще ни разкаже Слава! – истинската история на Флорънс Фостър Дженкинс, най-лошата певица на света.

А след това една млада дама ще се представи с Приятно ми е, Ива и ще ни накара да се замислим колко личности живеят в един човек.  Лиза Шопова ще ни разсмее с Трима мъже и една Маргарита, защото в  живота често тръгваш за някъде, а се оказваш другаде. Комедийната тема продължава и в Защото на мама така ѝ харесва, където Лилия Абаджиева и компания, следвайки фестивалния слоган, ще ни преведат в невъзможността да намерим истинското си лице. След това Явор Гърдев ще ни покани на Празникът, за да се задълбочим в размисли над отчуждението между поколенията и капсулирането на човека в собствения му свят, а в По-различен от всички Иван Савов ще доразвие тази тема. Как могат да се дават обещания в един преходен свят ще се опита да ни отговори Развратникът на Стоян Радев, а режисьорът Владимир Люцканов ще размишлява по темата за голямото завръщане в Аз, Фойербах. Красимир Спасов ще ни запознае със „сърдитите млади хора”, които искат да опитат всичко, което има Вкус на мед, а Николай Урумов ще ни срещне с Двама съвсем голи мъже, попаднали в трагикомична ситуация. Венцислав Асенов ще ни покаже двама кинаджии, които трудно и комично живеят с Камъни в джобовете. Маргарита Младенова ще ни разходи по Луда трева, за да си припомним истините, написани от Йордан Радичков, а Николай Ламбрев-Михайловски ще ни направи съпричастни на едно драматично Спускане от връх Морган. Теди Москов ще ни покаже как Тъпи ентусиасти от различни общности се справят в комични ситуации, а Борислав Чакринов ще ни накара да се посмеем в с комедийната пародия за Арсеник и стари дантели. С интерес ще гледаме изключителния документален спектакъл АПАРТ на Илко Ганев, събрал интервюта и разговори с едни от най-известните български актьори и режисьори. Класът на проф. Стефан Данаилов, режисиран от Сава Драгунчев, ще ни задъха в криминално-комично-еротичното Зверско синьо на киното. Гостите ни от Украйна ще ни поведат по Кръстосани пътеки, а Габриела Хаджикостова от Будапеща ще ни погледне с Цъфнали очи. В съпътстващата програма ни очакват срещи с автори на книги за театъра, ще се насладим на музика, създадена за театър, и още куп изненади.

На 21 септември, на Голямата сцена на ДТ Пловдив проф. Стефан Данаилов ще изпълни обещанието, което даде преди година на същото място да дойде и да играе на сцената. Финалният акорд на любимия Фестивал ще прозвучи с представлението Актрисата на Народния театър „Иван Вазов“, поставено от самия Стефан Данаилов.
 
И така, притаили дъх пред труда и таланта на наши и чужди актьори, режисьори, сценографи, композитори, станали причина за най-високите постижения в театралното изкуство за сезона, ще се опитваме да разгадаем защо ТЕАТЪРА е НЕВЪЗМОЖНОТО. И отговорът ще си даваме всички ние, участници в поредната, 23-та театрална фиеста, наречена Сцена на кръстопът.

Тук е мястото да благодарим на Община Пловдив и Министерството на културата за финансовата подкрепа, на Драматичен театър Пловдив за гостоприемството и доброто сътрудничество, на всички, пожелали да участват в приключението Сцена на кръстопът.
 
Театрален дълбок поклон и на нашите спомоществователи, които въпреки трудностите и тази година подкрепиха българската култура в лицето на любимия Фестивал – инж. Димитър Георгиев, собственик на Козметична компания „Роза импекс“, почетен консул на Украйна в Пловдив, Главен спонсор на Фестивала, и фирмите КЦМ 2000 ГРУП, фирма POWER BRANDS, МАИ ГРУП, Атаро клима, фирма „Димитър Маджаров“, фирма „Ондулин“.

Благодарим и на медийните ни партньори, които традиционно ще отразяват неуморно театралния празник и ще мотивират още хора да дойдат на театър.

Продажбата на билети за фестивалните прояви ще започне на 15 август на платформата на www.tickets.dtp.bg и от 1 септември на касата на ДТ Пловдив. За повече подробности около програмата следете страниците ни в социалните мрежи, а след 1 август и на обновения ни сайт www.scenatepe.com.  
    Времето лети, септември наближава. Почивайте и събирайте сили, на 11 септември започваме!
    Да живее Фестивалът!