За празника на музиката и архитектурата интервю даде арх. Костадин Палазов от листата на пловдивската левница

 

-Арх. Палазов, имате първа награда от международен архитектурен конкурс във Франция и първа награда на СБА и СБХ в „Изкуствата на обществения форум”. Как се уредихте? Яки връзки, явно…
-Ха! Ха!  Това да не са прословутите обществени поръчки на ГЕРБ през 8-годишното му управление. Когато на тъмно, с мнима гласност, се възлагаха проекти на послушни колеги, които дори не са от Пловдив. Затова не е случайно, че в сърцето на нашия древен, вечен и жив град, както не случайно той е определян, се извършиха пагубни промени. Огромният площад съсипа зелената система – така нужна за горещ Пловдив. Под благовидната форма за спасяване на античните мозайки се издигна Базиликата в чужд за града ни силует. С чуждо финансиране и с чужди идеи.
-Гилдията къде беше?
-С колегите не стояхме безучастни. Опитвахме се да запазим нещо от лицето на Пловдив. Безуспешни опити бяха това. Изгубихме , например, битката за Изложбената зала на Дружеството на пловдивските художници на Гладстон. Можем да се похвалим единствено, че спасихме кино Космос.
-Оттук нататък какво архитект като Вас , проектирал над 30 промишлени, обществени, социални И жилищни  обекта, сред които отличените за сгради на годината МБАЛ”Св. Каридад” в Пловдив и СПА хотел „Персенк” в Девин, ще бъде полезен в реализацията на платформата на левицата „Пловдив на хората”, в чиято листа за общински съветник сте с преферция № 120?
-На фундаментални грешки като досегашните може да бъде сложен край. Без възлагане на архитектурни задача на хора, посочени от някого с дълъг пръст. . С истинско, а не проформа, публично професионално обсъждане на проектите. И задължително възстановяване на зеленото равновесие на задушаващия се Пловдив.
-Какво си пожелавате за празника на архитектите?
-Да се радвам на здраве и на стабилната си подкрепа на съпругата ми Елисавета, също архитект. Без нея фамилната ни проектантска фирма няма да е толкова успешна.