Йордан Василев е кандидат на БСП за кмет на пловдивския район „Източен“

Той е член на партията от 2001 година, а преди това е бил в младежката структура. Вече четвърта година е председател на районната организация. Член е на Градския съвет на БСП в Пловдив и на Изпълнителното бюро. През 2015-а Йордан Василев беше кандидат за районен кмет на „Източен“ и постигна добър резултат. На европейските избори тази година в „Източен“ БСП е втора политическа сила след ГЕРБ, като разликата е само 200 гласа. Йордан Василев е роден през 1980 година в Пловдив. Завършил е „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет в Пловдив, както и Българското училище за политика „Димитър Паница“ – София. Занимава се с частен бизнес в сферата на компютърните технологии, женен с две деца.

 

Интервю на Спас КУЗОВ,  Рlovdiv-Рress.

– Г-н Василев, кампанията е почти в края си, какво е впечатлението ви досега. Има ли послания, политики, или сме свидетели на евтин популизъм?

– Политики и политически послания се правят от политици. За съжаление голяма част от кандидатите под тепетата са далеч от политиката и участието им в изборите е продиктувано от желанието им за лична реализация. От там и посланията им са чист популизъм или взети „назаем“, без ясна визия за последващата им реализация.

Ние от БСП потърсихме мнението на пловдивчани при изготвянето на нашата Визия за Пловдив

И тази Визия далеч надхвърля тривиалните обещания за ремонти на улици, тротоари и облагородяване на градинки. Всяко едно наше предложение, във всеки един аспект от общественият живот, е преценено от гледна точка на осъществимостта му и реалната полза за хората.

– Срещате се всеки ден с жители на района, за какви проблеми ви сигнализират?

– Преди всичко хората се оплакват от бездушието на досегашната районна администрация и нежеланието й да се ангажира и разрешава проблемите на хората. ГЕРБ са длъжници на район „Източен“!
Повече от 10 години слушаме как в района ни ще изникне втори градски център и как това ще привлече нови инвестиции в района, но нищо от това не се е случило, а всички останали проекти са замразени.
Ако трябва да бъда конкретен, то в кв. „Гладно поле“ отдавна трябваше да има построена нова детска градина. Отдавна трябваше да бъдат изградени нови пътища, така че основният трафик по ул. „Лев Толстой“ да бъде пренасочен. Абсурдно е там в час пик задръстването да е по цялата улица от бул. „Княгиня Мария Луиза“ до бул. „Санкт Петербург“.

Недопустимо е да се премахват гаражите без да има идея и осигурено финансиране за облагородяване на районите след това

Трябва да се помисли и за зелените околоблокови пространства, за които живущите във всеки вход имат желание да се грижат сами, но не срещат подкрепа от администрацията и дори са заплашвани, че ще бъдат санкционирани за самоуправство. А тук според мен няма пречка да се узакони стопанисването на тези пространства от етажната собственост на всеки вход.

– Един районен кмет не разполага със собствен бюджет. Как ще реализирате по-мащабни инфраструктурни проекти? Говорите за детски градини, нови улици.

– Да, това е така! Но районният кмет има всички инструменти да подготви проекти и да поиска от кмета на Пловдив те да бъдат включени в капиталовата програма, а след това да проследи реализацията им.

– Къде другаде ще насочите усилията си?

– Време е да разрешим проблема Столипиново! Ние от БСП знаем как. Омръзна ми да слушам, че било невъзможно, че било непосилно. Омръзна ми да слушам, че трябва да харчим милиони за образование и да чакаме нещата там да се оправят сами.
Да, образованието е част от решението, но то би дало единствено устойчивост на постигнатото там след пет или десет години. Преди всичко е необходимо в спешен порядък да се направи карта на района, включваща постройките и техния статут и описваща населението по възраст и социален статус. Успоредно с това трябва да се затегне контролът над незаконните строежи и да не се позволи последващо заселване на нови пришълци. Да се премахнат тези сгради, които са опасни и невъзможни за обитаване.
Реално, ако разрешим проблема Столипиново, решаваме половината проблеми на район „Източен“.

– Каква е прогнозата ви за Пловдив? Как ще се представи кандидатът на БСП за България Николай Радев, ако съдите по срещите си в район „Източен“?
– Мисля, че балотажа не е непостижима цел. В Пловдив няма друга сериозна реална кандидатура, която да е алтернатива на досегашното управление на Пловдив, освен тази на Николай Радев. Човек с опит, познаващ в детайли общинската политика, с визия за управлението на града ни.

– Какво е вашето основно послание към пловдивчани и конкретно към жителите на район „Източен“ за 27 октомври?
– Да гласуват! Нищо не е решено и предрешено! Всеки един глас е важен и ако хората искат промяна, то № 56 в трите бюлетини – за кмет, районен кмет и общински съветници, е правилният избор!

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!