През 2013 г. Университетът по хранителни технологии (УХТ) се включва в „Европейска нощ на учените 2013“, която се провежда по едно и също време в цяла Европа. У нас се организира за девета поредна година с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Програмата в УХТ ще стартир на 27 септември от 16.30 часа с презентация на тема „Въведение в тайните на науката за храните“. По-късно ще бъде представена книгата „Етеричните масла в кулинарията“, написана от студенти на учебното заведение. Млади изследователи ще разкажат за употребата на  етеричните масла в кулинарната технология, паралелно с презентацията им от 16,30 ч. в аула „Милен Бешков“ в ректората е организирана е и дегустация на ястия, създадени от студенти, каза проф. д-р Йорданка Алексиева, декан на Стопанския факултет.

Второ дегустаторско събитие е коктейлът, посветен на темата „Тайните на традиционните храни и напитки“. Той ще стартира в 19,30 ч. в учебния ресторант „Мартин Радклиф“ и фоайето на ректората на УХТ.

Всички открития са посветени на 60-та годишнина от създаването на висшето училище, ще се радваме пловдивчани и гостите на града, ако проявят интерес към нашите предложения, отбеляза ректорът проф. инж. Кольо Динков.

Преподаватели и студенти от Пловдивския университет, Медицински университет – Пловдив, УХТ и АМТИИ ще празнуват заедно. По утвърдена вече традиция, пловдивчани ще бъдат навигирани със специално изработена „Пътна карта”, в която ще са описани събитията, часът и мястото на провеждането им.