Ролята на Университета по хранителни технологии за развитието на винения и културен туризъм бе темата, която доц. д-р Кремена Никовска от катедра „Хранене и туризъм“ представи на дискусията „Винено-кулинарен туризъм: състояние и перспективи за развитие“. Тя бе организирана в рамките на международното изложение „Ваканция & СПА Експо“ под патронажа на Министерството на туризма и в рамките на Седмата годишна среща на Националния борд по туризъм.
В своята презентация доц. Никовска отбеляза, че УХТ е единственият център за обучение на кадри за хранителната и винарската индустрия. Висшето училище има над 65-годишен опит и традиции в създаването на професионалисти в областта на хранително-вкусовата, винарска и туристическа индустрия. В университета се прилага интердисциплинарен метод между икономическите аспекти на туризма и технологията на храни и вино. Подходът в обучението е “от рецептата до вилицата” и “от лозето до бъчвата”. Постоянно се разкриват нови специалности както за бакалаври, така и за магистри.
Доц. Никовска посочи, че сред научните проекти, по които работи университетът, предстои създаване на Комуникационен борд по храните като дискусионна платформа за коментари по значими въпроси. А като надежден партньор на общините и бизнеса УХТ участва в различни техни прояви – „Дефиле на младото вино“, „Винария“, „Вино и гурме“, както и „Mood for food“, в различни кулинарни изложби, готварски събори, винени турове и дегустации. По този начин висшето училище помага за популяризирането на различни продукти, свързани с винено-кулинарния туризъм.
Без Университета по хранителни технологии развитието на сектора би било невъзможно, обобщи Лиляна Аргова, директор на „Туристическа политика“ в Министерство на туризма след презентацията на доц. Кремена Никовска.
По време на дискусията Димитър Андреевски от Изпълненителната агенция по лозата и виното съобщи, че България изнася вино за 57 страни, сред които са Германия, Белгия, Холандия и Франция, а по-далечните дестинации са азиатските - Китай, Япония, Виетнам и Южна Корея.
За миналата година произведеното количество вино е над 9 млн. литра. На територията ни има 120 изби, а регистрираните винопроизводители са 282. България е типична винарска държава, затова за нас е важно виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната, коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.