Между 60 и 70 процента от студентите, завършили Университета по хранителни технологии се реализират професионално в сектора, за който са били обучавани. 87 на сто от технолозите по вино и пиво започват работа още през първата година от излизането си от висшето учебно заведение. Това посочи в отговор на журналистически въпрос, свързан с младежката безработица и перспективите за реализация пред младите специалисти ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д.т.н. Кольо Динков.  
В своята 60-годишна история, от създаването си през 1953 година до днес Университетът е „произвел” 42 516 български спеицалисти и 1202-ма чуждестранни граждани, добави ректорът на УХТ.
Единственото по рода си у нас и на Балканския полуостров висше учебно заведение ще отбележи 60-годишнината си в седмицата от 14 до 18 октомври. Повече от 150 гости от над 16 страни ще се включат в юбилейната международна конференция, която ще се проведе в рамките на честванията. Учени от редица държави, между които Русия, Украйна, Франция, Белгия, Холандия, Гърция, Турция, Виетнам и Казахстан ще изнесат над 320 доклада. В конференицята ще се включат представители на 23 български висши училища и научни организации.