КПП-тата падат на Гергьовден, отварят спортните съоръжения и заведенията на открито
Подновяват шофьорските курсове от  утре. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг на НОЩ.
Забраната пада, но при строги мерки за безопасност, дезинфекция и дистанция.
Индивидуалният спорт на открито се възобновява. Отварят спортните бази и стадионите, както и местата за плуване.
Тези мерки на отхлабването се въвеждат заради запазване психическото здраве на хората, каза Борисов.  Дистранция и дезинфекция е най-важното. Разчитаме на съвестта на хората, коментира премиерът.
Обсъждат заведенията на открито и тези с  градини  да могат да започнат работа, но предстои да се обсъди каква  дистанция трябва да се спазва между клиентите.
Разчитаме на дисциплината, защото трябва да се научим да живеем с този вирус. Той няма да си отиде скоро, за съжаление. Няма ясна диагноза и протокол.
Думата "извънредно положение" създава допълнителен стрес, затова в момента се работи и утре сутрин ще имаме проектозакон, който да ни послужи да отменим извънредното положение, но да въведем т. нар. санитарно положение, защото голяма част от правилата ще останат и след 13 май.
Абсолютно единомислие със щаба има с КПП-тата.
Считаме, че КПП изиграха много важна роля. Когато се наложи определени места ще се заграждат, когато има зараза на определа улица или в един квартал.
Вземехме решение и смятаме, че след обед на Гергьовден може да премахнем КПП. Ще спестим часове на  висене на хората и ще облекчим  работата на 11 хиляди и 500 полицаи.
Детските градини и яслите няма да започнат работа на този етап. Нямаме единомислие за момента. Децата ще ходят на градина, но така рискуваме да  поставим на риск персонала и сме застрашени да възникне нова епидемия. Ако едно дете се зарази то се прибира вкъщи и рискува да зарази семейството си.
Здравето и капацитетта на болниците е най-важно, казахме още в началото.