Плувните басейни започват да работят при спазването на редица строги противоепидемични мерки, като ще се следва процедурата при първоначално въвеждане във експлоатация - с вземане на проби и анализ на водата в РЗИ. Това съобщи областният управител на Пловдив след заседанието на Медицинския щаб. На него бяха обсъдени обсъдени облекчаването на мерките срещу COVID-19 в страната.  Проверките от страна на Регионалната здравна инспекция  ще продължат през периода на работа, а  строг контрол ще има в общите помещения и съблекалните.

„Във връзка с възможността да заработят откритите пространства към заведенията, предстои да се изясни дали ще има допълнителни изисквания от Българската Агенция по безопасност на храните на централно ниво, а във вторник  ще се срещна  с директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков.  За сега е уточнено, че от БАБХ ще се следи за спазването на санитарно-хигиенните изисквания в кухните и относно хранителните продукти, а  от РЗИ ще проверяват дали се спазват отстоянията между масите и указанията за брой клиенти“, обясни Каназирева

Повечето от ресторантите и кафенетата смятат да не отворят на 6 май, въпреки отпадането на забраната за масите на открито. 

Това сочат резултатите от анкета, проведена от Сдружението на заведенията в България, което има 5628 членове, по повод на издадената от здравния министър Кирил Ананиев нова заповед.  С нея се от 6 май се допуска посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, но при много строги правила. Масите трябва да са на 2,5 метра разстояние една от друга, персоналът трябва да носи предпазни маски, а навсякъде трябва да има дезинфектанти.

Разрешението за частично отваряне на заведенията обаче не предизвика голям ентусиазъм в бранша.

Според голяма част от анкетираните собственици на заведения в страната трябва да се намали ДДС ставката на 5% до края на 2021 година и да се отложи влизането в сила на Наредба Н18. Очаква се са отворят по-чалките заведение с минимален брой персонал, както и тези от семеен тип, докато по-големите ще изчакат.