Франкофонски център за академично качество бе открит в Университета по хранителни технологии в седмицата, в която висшето училише чества своята 60-годишнина. Центърът ще допринесе за разширяване на връзките с чуждестранните университети и за по-атрактивен тип образование, каза при откриването си зам.-ректорът по международна и информационна дейност проф. д.т.н. Николай Менков.
Центърът е оборудван със съвременна техника и осигурява възможности за пряка видеоконферентна връзка с академични събития във Франция, посочиха ръководителите му доц. д.-р Мария Душкова и ас. Валентина Добрева. Аташето по междууниверситетско сътрудничество към Посолството на Франция у нас проф. Жил Руе също подчерта оптимизма си за развитието на фракофонията в УХТ и пожела нови контакти с френски университети.
Франкофонското обучение в Университета по хранителни технологии има своите ефективни резултати. От създаването му над 300 са дипломираните специалисти в областта на хранително-вкусовата промишленост. Франкофоните от УХТ получиха покана да посетят Франкофонския институт по администрация и управление и да анализират перспективите, стана ясно от приветствието на неговия директор - проф. Мария Никулеску.