Има ли храни, които понижават риска от развитието на рак на дебелото черво? Все повече хора се интересуват от този въпрос, след като у нас през последните 15-20 години коварното заболяване засяга почти всеки трети българин, а медиците са категорични, че една от причините за появата му е нерационалното хранене.
“След като вложихме доказания с противораковите си свойства антиоксидант – ликопен, в колбасите, в момента разработваме проект за синтез на биопродукти, които могат да се влагат в млечните произведения, майонезата и сосовете”, посочи доц. Пантелай Денев, зам.-ректор на Университета по хрантелни технологии в Пловдив, който организира научната конференция „Хранителна наука, техника и технологии 2013”, посветена на своя 60-годишен юбилей на висшето учебно заведение. Конференцията продължава работа във втория си ден днес, 19 октомври.
Доц. Денев уточни, че разработката е за получаване на сукроестери, при които захарта е заменена с инулин – пребиотик, който помага за развитието на полезната микрофлора в дебелото черво на човека. Естерите на инулина, който се разгражда в дебелото черво, а не в стомаха, понижават риска от рак в него. Обогатяват се с фибри, омега-3 и омега-6 мастни киселини, които понижават нивото на холестерола в организма и храните добиват диетични функции.
Тези добавки в храните са са разработени по подобие на природните сукроестери, които се синтезират от тютюна, патладжаните и домати и служат за защита от вредители. Затова биопродуктите могат да намерят приложение и в земеделието.