Пловдивчанката Ема Факелова с блестящо участие на Световния виртуален шампионат по салса в Мексико. Първенството за първи път се проведе онлайн заради COVID-19 на 10 и 11 октомври. В него се съревноваваха над 200 танцьори от 30 държави, като повече от 95% от участниците са латиноси.

18-годишната Ема Факелова бе единствен представител от България на полуфинала на Euroson Latino Virtual Salsa Dance Competition 2020. Тя участва със своя авторска хореография, като дизайнът на сценичното й облекло също е нейна идея. За първи път младата пловдивчанка се съревновава сред жени-професионалисти от 18 до 45-годишни в най-оспорваната категория „Солисти салса жени оупън“. Изключително силна бе конкуренцията на участничките от Мексико, Аржентина, Колумбия, в които латино танците са традиционни и са свързани с културата на тези народи. Професионалното жури оцени изпълнението на Ема на 11-то място, само на 3 стотни от последната допусната до квалификациите мексиканка.
Организаторите и журито са изразили възхищение от качествата на младата пловдивчанка, която едва от 3 години танцува салса и вече се радва на успехи и особено в конкуренция с латино състезатели.
Преди 10 месеца Ема Факелова бе класирана 9-та на Световния шампионат по латино танци в Меделин, Колумбия. През миналата година стана носител на втори места в Гърция на Euroson Latino World Salsa Championship Qualifiers 2019 и в Румъния на Romania Latin Dance Cup 2019. През 2018 и 2019-та година бе носител на призовото първо място на международния танцов фестивал Plovdiv Ancient and Eternal.