Намерението на българското правителство да закупи още осем нови самолета Ф-16 трябва да бъде добре обмислено, каза пред БНР новият командир на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров.

"Позицията на Мечо Пух, колкото повече, толкова повече - при такива сериозни неща като авиационната и бойна авиация, не винаги дава добър резултат", категоричен е ген. Петров.

Той се мотивира, че подобно решение поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав и новите съоръжения. Подобно предложение води след себе си въпроси за това къде ще бъдат съхранявани допълнителните машини и кой ще лети на тях.

Сега започва изграждането на инфраструктурата за вече платените машини. Трябва да се мисли и за обучението на летателния състав, който и към момента не е достатъчен, заяви командващият ВВС.

"Ако станат самолетите Ф-16, ще трябва да се вземат повече летци - къде ще се обучават. Не можем да ги обучаваме в България, защото към момента ние нямаме подготвен инструкторски състав български", каза ген. Петров.

Той поясни, че предложението за купуването на 16, а не на осем машини, не е от вчера. Но в последните седмици "Локхийд Мартин" предложи вариант новите осем самолета да дойдат с вече платените осем, ако поръчката за тях бъде направена в рамките на година.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че България е изпратила запитване към фирмата, а по време на срещите си с българския военен министър Красимир Каракачанов от компанията дали заявка за "продължаване на сътрудничеството".