Нощта на учените в Университета по хранителни технологии за първи път ще се проведе в онлайн среда на 26 и 27 ноември 2020 г.
В първия ден ще бъде разгледана ролята на плодовете, зеленчуците и зърнено-бобовите в диетичното хранене, както и изискванията на храненето при заболявания на стомаха. Интересна ще бъде и лекцията за новите ядливи опаковки, както и вредни ли са Е-тата и тяхното място в храните.
Форумът ще бъде открит на 26 ноември 2020 г. от 13.30 часа в онлайн пространството от координатора на програмата за УХТ проф. д-р инж. Йорданка Алексиева и може да се гледа на www.meet.jit.si/CHPAlexieva.
„Всеки посетител в онлайн форума ще може да се запознае с традиционни храни от различни области на страната. Ще бъдат разгледани и възможностите за интерпретиране на традициите в храненето, регионалните и национални храни в туристически продукт, колко важна е националната кухня в определянето уникалността в имиджа на туристическата дестинация и нейния успех“, коментира проф. д-р инж. Алексиева. Тя уточни, че студенти ще предложат свои идеи за развитие на кулинарен туризъм на основата на традициите в храненето.
Всеки желаещ да се включи може да го направи онлайн и да участва с въпроси. Нощта на учените се провежда за 14-та поредна година от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“. Тази година ще се включат стотици български учени от 25 града, като инициативата ще се състои в страната в от 26 до 29 ноември в страната. Програмата ще бъде изцяло онлайн и ще бъде част от събитие провеждащо се в над 300 града в Европа.