Колко удобно би било, ако можем да консумираме хляба, сиренето или вафлите с опаковката. Така значително ще се намали събирането и изхвърлянето на отпадъци, голяма част от които токсични и опасни за планетата.
Затова в последните години ядливите опаковки са едни от най-проучваните и с потенциал за бързо навлизане в масовото потребление в световен мащаб.
Темата “Разработване нови ядливи опаковки от традиционни растителни видове“ беше включена в тазгодишното издание на Европейската нощ на учените, финансирана по проекти от програма „Хоризонт 2020“, чийто координатор за УХТ-Пловдив е проф. д-р инж. Йорданка Алексиева от катедра „Хранене и туризъм“.
Тя презентира моделни многокомпонентни биополимерни покрития на основата на полизахариди и кокосово масло, обогатени с екстракт от цвят на слез. Бяха представени също резултати относно физико-химичните и антимикробни свойства на получените многокомпонентни хранителни опаковки. Темата предизвика огромен интерес. Обсъждаха се възможностите за прилагането на ядливи хранителни покрития с цел предпазване на продуктите от окисление, влагоотделяне и по-дълго запазване на органолептичните характеристики на продуктите, както и удължаване срока на трайност на хранителните моделни системи.
В момента се провеждат изследвания, за да се създаде покритие, което може да предпази храните от вредното въздействие на околната среда и в същото време да се консумира. Така ще се намали значително употребата на пластмасовите опаковки, които значително нараснаха във времето на пандемията, а преработката им все още представлява проблем.
Ядливите опаковки биха могли да изиграят важна роля и при съхраняването на хранителните продукти, а когато са от натурални храни значително могат да повлияят и върху здравето на човека, обогатявайки го с биологично активни вещества.
Заради пандемията от COVID-19 Нощта на учените в Университета по хранителни технологии за първи път се проведе в онлайн среда и приключи на 27 ноември 2020 г. Мащабната инициатива постави акцент върху обсъждането на актуални научни проблеми и интегрирането на студентите в диалога с преподаватели, учени и изследователи в областта на хранителните технологии.
В първия ден беше разгледана ролята на плодовете, зеленчуците и зърнено-бобовите в диетичното хранене, както и изискванията за консумация при заболявания на стомаха. Впечатляващо беше и участието на студентите, които представиха креативните си идеи в областта на кулинарния туризъм и особеностите в храненето в различните региони на България. На официалното откриване деканът на Стопански факултет проф. д-р инж. Валентина Николова-Алексиева подчерта, че включването на студентите в разработването на проекти е много важно, защото така те развиват предприемаческите си умения.
Сериозен интерес предизвика и лекцията гл. ас. д-р Ивелина Василева вредни ли са Е-тата и тяхното място в храните.