Премиерът Бойко Борисов продължи с обиколката си в България и тази сутрин посети завод за роботи в Пловдив. 

Заедно с него е и министърът на икономиката Лъчезар Борисов, присъства и бившият кмет на града Иван Тотев. На министър-председателя  бе показано какви роботи се изработват и какво е предназначението им, че се изнасят за цял свят.

 "Ето с тези машинки тестват ваксините за ковид. Те са за канадска компания", каза директорът. Той съобщи, че над 250 души работят в завода, като повече от половината са инженери.

Заводът произвежда още заболекарски столове и друга техника.


 "Радваме се, че сте избрали да инвестирате тук и носите ноухау на западната икономика", каза Борисов и се поинтересува за заплатите, които се оказа много над средното за страната.  Имаме и много наши технологии, като една от тях я внедрихме в Германия и сега всяка седмица им изнасяме десетки машини.

 "Опитваме се да не създаваме паника, но от другата страна на везната са лекарите. Икономиката цялата работи, нищо не се е променило", каза Борисов.  Той даде за пример Франция, където от вчера са отворени фризьорските салони и хората са били много щастливи. "А при нас нищо не е затваряно", посочи премиерът.

"Видя какво стана на Черния петък. Над 100 млн. лв. допълнително само за здравеопазване този месец са отишли. И това при 10% данък. Затова все питам хората, които живеят навън, да кажат как е", добаве още Бойко Борисов.

Ето какво написа кметът на Пловдив Иван Тотев.

С премиера Бойко Борисов инспектирахме машина за ваксини срещу COVID-19.
Днес заедно с него посетихме завод „Милара", където се произвеждат такива, с които се тестват ваксини за коронавирус. С нас бяха министърът на икономиката Лъчезар Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев.
Премиерът Бойко Борисов подчерта, че участваме в 7 ваксини срещу коронавирус.  Той допълни, че икономиката работи, а над 100 милиона лева допълнително са отишли само за здравеопазване този месец.
Директорът на завода за роботи Милара Интернешънъл Красимир Петков обясни, че произвеждат също части за електромобили и зъболекарски машини. В компанията работят 250 души, половината от които са инженери, а заплатите са по-високи от средната за страната.
Преди три години заедно с още 13 компании Милара Интернешънъл бе отличена като стратегически инвеститор за регион Пловдив. Тогава бе повишен ръстът на инвестициите от местния бизнес, които разшириха своята сфера на дейност в нови пазари и увеличиха производството си.