Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Бачковския манастир „Успение Богородично“. Той е сред най-значимите духовни забележителности на община Асеновград и Пловдивска област и един от Стоте национални туристически обекта на България. 

Министър Николова разговаря с ръководството на манастира и изтъкна огромното значение на религиозното средище за привличане на туристи. Тя изтъкна значението на религиозния и поклонническия туризъм за утвърждаване на страната като привлекателна дестинация за четири сезона, което е акцент в рекламната и маркетингова политика на Министерството на туризма. По думите й това е нишов продукт с голям потенциал, който трябва приоритетно да се популяризира.

Манастирът е заобиколен от живописните хълмове на Родопите и е любимо място за хиляди туристи не само заради красивата природа, но и заради мащаба му като духовен център с богата история. Той е сред най-посещаваните у нас от много поклонници и туристи, които търсят тук духовно единение и спасение.

Иконостасът на главната черква „Успение на Пресвета Богородица“, строена през 1604 г. по образец на светогорските храмове, е един от най-ранните дърворезбовани по българските земи. Изключително ценни са запазените стенописи в притвора, които датират от 1643 г.

Най-голямата светиня на манастира е иконата на Пресвета Богородица, която се съхранява на специално място в съборния манастирски храм и заради чудотворството си е обект на поклонение от непрестанен поток вярващи. Манастирът има собствен музей, в който могат да се видят богослужебна утвар и образци на църковното изкуство от различни периоди.