Близо километър улична мрежа в село Цалапица ще бъде основна ремонтирана. Планираното асфалтиране започна днес с церемония по „Първа копка” на улиците „Пловдивска” и „Източна” в най-голямото село на община „Родопи”. Началото на реконструкцията беше направено в присъствието на кмета на община „Родопи” Павел Михайлов, кмета на село Цалапица Ивайло Данаилов, общинските съветници Боряна Бръзкова, Димитър Талев и Красимир Кирев, кметове на населените места, представители на общинска администрация и на фирмата-изпълнител. 
Ремонтът предвижда разкъртване на съществуващия асфалт и полагане на нова настилка, смяна на тротоарните плочки и подмяна на съществуващ водопровод. Инвестицията е за малко над 400 хиляди лева, а  средставата ще бъдат вложени целево в 730 метра улична мрежа. Улица „Пловдивска” е една от най-новарените в селото, защото свързва Цалапица с главния път Пловдив-Пазарджик. Освен това се използва от тежките камиони, които извозват отпадъците, тъй като улицата води до сметището.
„Двете улици са първите, предвидени за цялостен ремонт през тази година в село Цалапица. В преасфалтиране, подмяна на водопровод и изграждане на тротоари ще бъдат вложени 1 091 520 лева. В сумата е включена и  една  улица, която никога досега не е имала асфалт”, каза кметът на общината Павел Михайлов. 
Пред хората той обясни, че  над 254 хиляди лева ще бъдат вложени в изграждане на улично и парково осветление и подмяна на 42 захранващи елтабла, осигурени са и средства за нови спирки, ремонт на площада, изкуствени неравности по главната улица. 
„Благодаря на целия екип на община „Родопи”, на  заместник-кмета Владимир Маринов, на останалите заместници – Неази Таир и Борислав Инчев, на общинските съветници, които са изключително дейни и благодарение на екипната работа успяваме да изпълним редица обекти на територията на нашата община”, каза още кметът Михайлов.
По рано днес в читалищната залата на село Цалапица се проведе обществено обсъждане на проекта за бюджет за 2021 година. В конструктивен диалог присъстващите задаваха въпроси за разпределението на средствата по населените места и направиха още предложения за финансиране.
„ Рамката на бюджета е определена изключително балансирано. Средства има за всяко населено място, но има приоритети, които трябва да се случат. Тази година за текущи ремонти са заделени с близо 40% повече пари, в сравнение  с миналата. Логиката ни е да имаме относителна свобода да реагираме при внезапно възникнал проблем. Още миналата година сменихме подхода, обявяваме обществените поръчки на единични цени, за  да не се губи време в тромави процедури, което води до  изпълнение на капиталовата програма едва на 30-35%”, коментира заместник-кметът Владимир Маринов.