Внушенията от г-н  Иван Петков не отговарят въобще на истината. По процедурата "провеждане на конференция на подпис" всичко е направено да бъде толкова прозрачно, че няма как да го скрием в нито един от етапите.

Това заяви пред Радио Пловдив  инж. Йордан Василев, председател на Комисията по предложенията за листата от кандидат-депутати на Конференцията на БСП в Пловдив.

Конференцията ни стартира още в сряда вечерта с раздаване на материалите. Всеки делегат имаше време да се запознае и да направи свои предложения. До крайния срок петък на обяд постъпиха 7 предложения, в част от тях се искаше отвод на част от ръководството, а след това постъпи и предложение за искане на отвод на въпросните другари, обясни Василев.

По думите му, щом има някакво противопоставяне и се иска отвод, редно е това да се подложи на гласуване. 

Те не бяха извадени от лисата за гласуване, подчерта Йордан Василев и посочи, че всичко е видно и от бюлетините, и от качената в интернет информация. Всичко в тази Конференция, всяка една стъпка я има публично обявена на сайта на Градския съвет на БСП. Там са налични всичките неща сканирани, уточни той. 

Нарушения от наша страна няма

При положение, че имаше постъпили предложения, аз като председател на Комисията по предложенията трябваше да ги поставя на гласуване. По същия начин цялата листа беше затворена с тези хора, които имаха предложения от основните партийни организации, а те имаха целия набор от документи, бяха проверени и бяха сложени в листата за гласуване.

Четиримата са извадени от листата след проведено гласуване, коментира Йордан Василев. 

От 118 гласували Иван Петков е получил 31 гласа, Георги Йорданов е получил 24 гласа, Иван Цанов е получил 26 гласа, а Стефчо Таушанов е получил 24 гласа.

Така или иначе Конференцията решава. 86 делегата са се подписали за техния отвод. Не мисля, че има някакви допълнителни внушения, които да правим, коментира Василев.

Непростимо за социалисти поведение

Просто тези другари прекалиха в отношението си към всички партийни членове от Пловдив, заяви Василев, който е и лидер на градската организация на БСП в район "Източен" в Пловдив. 

По думите му, по време на местните избори през 2019 година тази групичка си работеше открито за кандидата Славчо Атанасов. Това е едно поведение непристойно за човек, пък камо ли за социалист.

Другарите, които се жалват, просто не си познават устава, категоричен е Йордан Василев. По думите му, четиримата е трябвало да подадат жалба до Градския съвет на БСП още по време на Конференцията.

Анти-Нинова ли е пловдивската листа?

Подредихме една листа, в която имаме баланс на опит и баланс на нови лица. Не е нормално председателят на НС близо четири години да не идва в Пловдив и да не се интересува какво се случва тук. София е на 120 километра. 


В правото на Националния съвет е да оформи крайния вариант на листата, уточни Василев.

Издигането на двойката Радев - Йотова

Както се казва: Глас народен, глас Божий. Голяма част от членовете ни заявяват тази подкрепа. Не мисля, че сме избързали с някои процедури. Просто показваме нашата подкрепа, коментира пловдивският социалист. 

Надяваме се президентът Радев също да ни помогне и БСП да бъде първа политическа сила на предстоящите парламентарни избори.

В БСП трябва да спрем да се делим на крила

Реално хората, които работят в БСП, са тук. БСП не е ГЕРБ да се спуска всяко едно решение отгоре, подчерта Василев.