Днес се открива  кампания на изборите за Народно събрание, които ще се произведат на 4 април.

Вотатът беше насочен  с указ номер 9 на президента от 14 януари 2021 година и публикуван в Държавен вестник на 19 януари.

В изборите за парламент ще участват 30 формации от отделни партии или коалиции. В отделните избирателни райони ще се явяват и независими кандидати. Всички те ще търсят подкрепата на 6

732 316 души с право на глас по данни на ГД "ГРАО" към МРРБ, но това е предварителен списък. Точната бройка ще стане ясна, както обикновено, непосредствено преди изборите.

 

Партиите и коалициите, които отиват на избори са:
- партия "ВМРО - Българско национално движение;
- Ние, гражданите ( с партиите "Коалиция за теб България и Българска демократична общност);
- Български национален съюз - НД;
- БСП за България;
- партия " Възраждане"
-партия "АБВ";
- партия "Атака";
- Консервативно обединение на десницата /партия "Код"/;
- Движение за права и свободи - ДПС;
- Българска прогресивна линия;
- Демократична България - обединение ("Да България", "ДСБ", "Зелено движение");
Възраждане на отечеството;
- Движение заедно за промяна (Българска социалдемокрация - Евролевица, "Европейска сигурност и интеграция, Родолюбие 2000);
- БНО;
- партия "Нация";
- партия "Мир";
- Граждани от протеста;
- "Изправи се! мутри вън!";
- партия "Глас народен";
- "Движение на непартийните кандидати";
- партия "Републиканци за България";
- партия "Правото";
- партия "Благоденствие-обединение-градивност";
- "Патриотична коалиция - Воля и НФСБ".
- "Партия на зелените";
- партия "Общество за нова България";
- "Български съюз за директна демокрация" (БСДД);
- коалиция ГЕРБ-СДС;
- партия "Има такъв народ" и
- "Пряка демокрация".

Българите, които живеят в чужбина, могат да подават заявления за откриване на избирателни секции в съответната държава. Досега са подадени общо 63 500 заявления за отваряне на изборни секции в чужбина. От тях хартиените са само 1230, другите са подадени по електронен път. Най-много заявления са подадени от Турция - 15 000, от Великобритания - 12 000, от Германия - 9500, САЩ - 3900 и т.н. Заявления се подават до 9 март. Хората подали заявления за гласуване в чужбина могат да гласуват и в друга секция, а не в тази която са поискали, както и в България, ако решат да се върнат в страната. На 9 март дипломатическите и консулските представителства изпращат мотивирано предложение на ЦИК за местата, в които следва да бъдат образувани секции за гласуване извън страната.

С решение на Народното събрание в секциите с повече от 300 избиратели ще може да се гласува и с машини за гласуване, но и има и изключения. Машини за гласуване няма да се ползват при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.

Всеки избирател може да направи справка за номера и адреса на избирателната си секция на интернет страницата на ГД "ГРАО" към МРРБ.

ЦИК вече определи реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии, коалиции и инициативни комитети, в различните форми на предизборната кампания през медиите. Както винаги

Централната избирателна комисия определи реда за образуване на секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация съгласно Закона за здравето.

 

Решението пряко се отнася за хората, които са под карантина заради коронавируса, който тази година, според всички анализатори, е основното предизвикателство пред изборния процес.

Гласуването на тези хора ще става с подвижна изборна кутия, но те гласуват в отделни секции от тези, в които са избирателите с трайни увреждания. Секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия за хората под карантина се образуват на територията на всяко населено място, ако до 31 март (3 дни преди изборния ден) има подадени не по-малко от 10 заявления. Общинската администрация проверява дали хората подали заявления са наистина в изолация. Хората под карантина, подали заявления, биват уведомявани, че ще бъдат посетени от членове на подвижна СИК.

На членовете на подвижните СИК се осигуряват: защитен костюм за еднократна употреба, ръкавици, защитен шлем с хирургическа маска или защитна маска тип FFP2/FFP3. Тези пособия се осигуряват за сметка на държавния бюджет и се предоставят на членовете на ПСИК от общинските администрации. На членовете на ПСИК се предоставя възможност да бъдат ваксинирани с две ваксини срещу COVID-19.

На 19 март изтича срокът за подаване на данни от Министерство на Правосъдието за лицата, изтърпяващи наказание "лишаване от свобода", за автоматизирано заличаване на имената им от избирателните списъци.

20 март е крайният срок за издаване на удостоверения за гласуване на друго място. Удостоверенията за гласуване на друго място се издават в един екземпляр не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

До 27 март ЦИК трябва да регистрира и социологическите агенции, които ще извършват социологически проучвания в изборния ден.