Какъв е екологичният контрол при производството на храни и напитки, а какъв трябва да е технологичният. Дали добрите производствени практики са път към постигането на европейски стандарти в хранително-вкусовата промишленост.
Това са част от темите, върху които разсъждаваха повече от 100 ученици от професионални гимназии в Пловдив и региона.  Те се включиха в организираните от Университета по хранителни технологии състезания, проведени в няколко професионални направления: хранителни технологии, енергетика, комуникационни и компютърна техника и топлотехника.
Състезанията бяха проведени онлайн заради пандемията от коронавирус, а в хода им беше отчетена много добрата подготовка на участниците.
Класиралите са на първо получават оценка отличен 6, на второ – отличен 5,50, а на трето – много добър 5. Оценките се зачитат за явяване на конкурсен изпит. Очакваме ги да кандидатстват в Университета по хранителни технологии, след като получат дипломите си от училищата, заяви зам.-ректорът по учебна дейност доц. Христо Спасов.
Той посочи, че до момента са направени 7 състезания, но това е началото на кампанията и предстои организиране на следващи с интересна тематика, предложена от училищата и утвърдена от УХТ. „Причината за интереса към университета е във възможността получената в средното училище професия да бъде надградена, което им дава шанс за отлична реализация след тяхното дипломиране“, коментира зам.-ректорът.