Отчитаме първи крачки от края на третата вълна с много крехки тенденции за спад на заболеваемостта, но с явна и отчетлива тенденция. Това обяви на традиционния брифинг в четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов.  За денонощието новите случаи са 3 556. Направени са 17 713 теста, което означава, че процентът на заразените е 20.8 на сто. Оздравелите са 2 477, а починалите за последното денонощие - 116.

"74% от леглата за неусложнени пациенти са заети, а 64% от интензивните легла също са заети, но се вижда положителна тенденция", подчерта той.

"Това, което от доста време очаквахме да се случи, а по-точно да имаме спад на заболеваемостта, е налице", заяви доц. Ангел Кунчев.

По думите му сме на 9-о място в ЕС и на 4-о на Балканите по заразяване, а по смъртност сме на второ място по смъртност в Европейския съюз след Унгария.

"На Балканите Сърбия, Северна Македония, Косово и Турция са преди нас по заболеваемост", добави той.

"Имаме няколко области с по над 700 болни на 100 000. На първо място е София, после Варна, Перник, Русе и Софийска област. С най-ниска заболеваемост са Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово", заяви Кунчев.

По думите му трудния баланс между строги мерки и преминаването на върховната точка на третата вълна са налице.

"Това не трябва да ни успокоява, защото все още хоспитализациите са с високи стойности, но като положителност на тестовете, заболевамост и смъртност, данните са по-ниски", заяви Кунчев.

Взехме решение за частично възстановяване на учебния процес от понеделник. Всички ученици от 1-4 клас се връщат плюс 3 от 8-те класа от 5-ти до 12-ти клас.

Ще продължим графика и ще започнем с 7-8-10 клас. След това от 26 април, ако ситуацията позволява, графика продължава  5-9-12 клас. 12-ти клас клас ще приключат по-рано учебната година, затова е важно да се върнат на 26 април.

Нямаме починали учители, които да са ваксинирани.