III-тото издание на Международния мозаечен форум „Балкански мостове” започна снощи в Балабановата къща в Стария град със символично откриване в двора на възрожденската къща, в присъствието на официални гости, част от авторите, почитатели на мозаечното изкуство и с кратка музикална програма.

За концепцията на проекта, в който тази година  участват 55 автори от 8 държави със 110 мозаечни произведения, подредени в сводестата и дълбоката зала на Балабанова къща, говори проф. Емилия Константинова - Ръководител катедра "Теория на изкуствата" в АМТИИ „Проф.Асен Диамандиев“ Пловдив и член на журито.

 

„Балкански мостове III” се финансира от Община Пловдив по Компонент 3 „Гражданска активност“ и е част от Културния календар на града за 2021 година.

По време на откриването, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов връчи и три парични награди – за цялостен принос на проф. Илия Илиев, за млад български автор и за чуждестранен автор,  осигурени с негови лични средства.

 

Третото издание отново е в подкрепа на идеята, че Пловдив е уникално място, в което мозайката като културно-исторически артефакт и съвременните мозаечни тенденции могат да съществуват в съзвучие. Експозицията представя разнообразие от цветове и идейни концепции, чрез които публиката ще съпостави различните мозаечни школи и материали.

Поздрав към участниците и гостите отправиха още художникът  Крум  Шаранков, майстор на мозаечния жанр, куратор на изложбата и двигател на международното събитие, доц. Елена Кантарева – Дечева – председател на авторитетното жури,  което селектира творбите за тазгодишния форум сред многобройните заявки за участие от страната и чужбина, Богомил Грозев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“ – любезен домакин на „Балкански мостове“, което за втори път превзема пространствата на една от най-хубавите къщи в Стария град. (Първото издание се състоя в Зала „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет).

Представителната експозиция мозайки „Балкански мостове III”  може да бъде видяна до 30 април 2021 г. (без почивен ден, работно време от 09:00 до 18:00 ч.).

Входът е свободен!