Епископската базилика на Филипопол вече е част от световното културно наследство, след като днес беше открита за посетители на официална церемония, излъчена и онлайн.

 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, американският посланик Херо Мустафа, президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър и директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев заедно прерязаха лентата в присъствието на официалните гости и на екипа от археолози, архитекти и изследователи, взели участие в работата по възстановяването на обекта.

 

Сред официалните присъстващи на церемонията бяха народните представители Иван Тотев и Дани Каназирева, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, общински съветници и заместник-кметове.

 

„Днес сме тук, в този прекрасен културен институт, където хиляди години преди нас са стъпвали смирено нашите предшественици, гражданите на Филипопол. Базиликата е била изключително красива и представителна сграда. Ние имаме щастието да бъдем днес тук, когато тя възкръсва след дълги години археологически проучвания и реставрация, за да се докоснем отново до нейната красота и величие. Днес е ден за благодарност към всички, които помогнаха и работиха Базиликата да стане част от съвременния Пловдив.  Откриваме един забележителен културен център, който съм убеден, че ще се превърне в новия притегателен център на града ни“. Това заяви в официалното си слово при откриването кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той отправи специални благодарности към своя предшественик Иван Тотев и общинските съветници от предишния и настоящия мандат, на екипа от археолози и реставратори – Елена Кесякова, Жени Танкова, Елена Кантарева, на Министерството на културата, на доброволците и за подкрепата на бизнеса.

 

„Благодаря и на фондация "Америка за България" за подкрепата и партньорството в този нелек път, който извървяхме заедно от 2015 година досега и специално на г-жа Нанси Шилър, за която този проект е лична кауза“, подчерта в речта си кметът.

 

Като неоспорим успех на проекта той посочи вписването на Базиликата в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти,  което е много висока международна оценка.

 

"Днес е много важен и специален ден. Искам да благодаря на фондацията „Америка за България“, Община Пловдив, Министерството на културата и всички, които направиха това да стане факт. Дълго години беше положен много труд, за да стигнем до този резултат. Днес е денят, в който ЮНЕСКО отбелязва деня за културните паметници. Ние сме заедно тук, за да покажем каква страхотна култура и колко древна история има България“. С тези думи се обърна при откриването американският посланик Херо Мустафа. Нейно Превъзходителство изрази увереност, че Базиликата ще донесе много исторически, културни и икономически ползи за Пловдив.

 

Към благодарностите се присъедини президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър: „Без сътрудничеството с Община Пловдив, което започна с кмета Иван Тотев и продължи с кмета Здравко Димитров, тези цветни камъчета можеха все още да са скрити под многовековната пръст. Те и техните екипи нито за миг не отстъпиха от решимостта си да покажат на съгражданите си и света още един къс от уникалната история на България. Участието на Министерството на културата помогна за реализирането на проекта от първите му стъпки до неговото приключване. Посолството на САЩ, под ръководството на посланик Херо Мустафа и предшественика ѝ посланик Ерик Рубин, също не се поколеба в своята подкрепа“.

 

Специален поздравителен адрес беше получен днес и от Ирена Тодорова, която е изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО. В него се казва Този проект е важен не само за Пловдив и неговия културно-исторически облик, но и за България като цяло. Винаги съм вярвала, че запазването и утвърждаването на културната идентичност на страната ни следва определен път и това е пътят на популяризирането на богатствата ѝ сред младите хора. Считам, че обединяването на  традиционната експозиция с иновативни решения е оптималният начин за достигане на възможно най-широка аудитория“.

 

След официалната церемония  директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Богомил Грозев и реставраторът на мозайките на Базиликата Елена Кантарева проведоха първия тур из Базиликата, в който се включиха кметът Здравко Димитров, Нейно превъзходителство Херо Мустафа, Нанси Шилър и Иван Тотев.

 

Епископската базилика е била сграда, забележителна по мащаба си, като архитектура и декорация тя се подрежда сред най-представителните раннохристиянски обекти.

 

Реставрацията и експонацията на мозайките бе осъществена за пет години с финансовата подкрепата на фондация „Америка за България” и Община Пловдив.

 

Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки в периода 1982 – 1986 г.  Общата ѝ дължина е 82,80 м, а ширината - 36 м, което я прави най-голямата базиликална сграда от IV – VI век на територията на България и една от най-големите на Балканите. Базиликата е функционирала от средата на ІV в. до края на VІ в., а през Средновековието върху нейните руини възниква християнски некропол.

 

Впечатляващата ѝ архитектура представлява три кораба – централен и два странични, абсида, нартекс и атриум. В централния кораб се е издигал мраморен презвитериум. Подовете ѝ са покрити с два слоя многоцветни мозайки с площ над 2000 кв.м.

 

Базиликата е проучена от екипа на Археологическия музей, воден от Жени Танкова, от Елена Кесякова и реставраторите под ръководството на доц. Елена Кантарева.

 

Над 150 птици, както и розети, кръстове и меандри, геометрични фигури, украсяват красивите мозайки, които публиката може от утре да види в новия музей.