През месец април 2021 г. Дирекция „Екология и управление на отпадъците”, в партньорство със сдружение „БГ Бъди активен“, „Екопак България” АД и ОП „Чистота” и в рамките на инициативата “Партньорство за красива и чиста България” стартира кампанията „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ в квартал Капана. С нея бе разширен обхватът на действащата система  за разделно събиране. Заведенията в пловдивския квартал „Капана” бяха приканени да събират  разделно своите отпадъци  от опаковки, в резултат на което над 20 заведения изразиха съгласие да се включат в действащата система. Първоначално желаещите бяха подпомогнати с чували, а впоследствие ще бъдат длъжни да ги осигурят сами. Раздаването на чувалите се извърши на 20 април от представители на сдружение „БГ Бъди активен”, като освен чували бяха раздадени информационни материали и индивидуални картонени контейнери за разделно събиране.

Всеки обект трябва да има създадена вътрешна организация с цел осигуряване на разделно събиране на отпадъците от опаковки и отпадъчни материали от хартия и картон, пластмаси, метали и стъкло. Забранено е изхвърлянето на масово разпространени отпадъци, обозначени с маркировка за разделно събиране в контейнери за смесени битови отпадъци, когато е създадена система за разделно събиране на съответните масово разпространени отпадъци.

 

Дирекция „Екология и управление на отпадъците” приканва всички представители на заведения намиращи се в кв. „Капана” да се включат в изградената системата. Заявления могат да бъдат подавани на следния email: direkcia_ecologia@plovdiv.bg

 

Предвид обстоятелството, че в района на главната улица няма възможност за разполагане на цветни контейнери за разделно събиране, с цел улесняване на търговските обекти в изпълнение на задълженията им във връзка чл. 33 от ЗУО и създаване на приятна обстановка на жителите и гостите на града, през 2015 г. е създадена организация за събирането и извозването на разделно събраните отпадъци от обекти в района на централната градска част.  Обектите са длъжни да изнасят разделно събраните отпадъци до контейнерите за смесен битов отпадък. Отпадъците от хартиени и картонени опаковки следва да бъдат с минимизиран обем, събрани в торби или подредени в купове. Отпадъците от пластмасови и стъклени опаковки трябва да бъдат в найлонови торби за смет, като пластмасовите опаковки да бъдат с минимизиран обем. Извозването се извършва със специализиран автомобил всеки ден от понеделник до петък в интервала от 08:00 до 13:00 ч. Събраните отпадъци се третират предварително, след което се предават на крайни преработватели за рециклиране.

През 2017/2018 г. добрите резултати от така действащата „система от смесен тип” доведоха до разширяване на обхвата и извън централната градска част, като бяха включени търговски обекти намиращи се и в други части на район „Централен” и в район „Тракия”.