България излиза и от третата вълна на коронавируса. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. Няма нито една червена зона в страната. Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

„Постигнахме го благодарение на това, че през цялото време ни водеше разумът, интелектът на експертите, които стоят на масата, и дисциплината. Убеден съм, че с това поведение България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия”, добави Ангелов, който благодари на българите, повярвали в мерките.

Главният държавен здравен инспектор проф. Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболеваемост за страната е 460 на 100 000 души. Това ни отрежда 14-ото място в Европейския съюз и пето на Балканите. По отношение на смъртността на двуседмична база тя е 23 на 100 000. По този показател сме на второ място в ЕС след Унгария и на трето на Балканите - след Босна и Херцеговина и Северна Македония.

В страната продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта, като Разград и Видин са с под 300 на 100 000 души. С най-висока са Варна, Русе, София, Перник, Добрич и Софийска област.

„Най-радостно за мен е, че кривата на заразяване стръмно спада и вървим към подобряване. Сега я последва и кривата на смъртността и тази на хоспитализираните”, добави проф. Кунчев.

Проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че  бдителността не трябва да бъде сваляна, въпреки положителните тенденции. Намалението на заразените на двуседмична база е около 40%, а на едноседмична - 25%.

„Има стръмно спадане, но то няма да е до безкрайност, а до другата седмица. При починалите на 100 000 се пречупи пикът и в момента смъртността е 22.6 на 100 000. Намалението на едноседмична база е с три процента, а на двуседмична с пет. Задържането в интензивните клиники е особено тревожно”, допълни той.

Националният оперативен щаб - НОЩ беше закрит. Въпреки това брифингите за епидемичната обстановка у нас остават.