290 пожара са избухнали на територията на Пловдивска област от 1 октомври миналата година до края на март тази година . От тях преобладаващата част – 158, са в еднофамилни жилищни сгради. Загинали са 10 души, а 18 са пострадали. Нанесени са значителни материални щети на домакинствата, отчете пловдивската пожарна.

Като най-чести причини за огнените бедствия се очертават небрежност при боравене с открит огън (50 бр.), неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди (36 бр.), строителна неизправност в димоотводни тела (5 бр.), самозапалване (7 бр.).

Огнеборците напомнят за спазването на някои основни правила:

 Отоплителните и нагревателни уреди не се оставят без наблюдение.

 Сушенето на дрехи над отоплителни и нагревателни уреди често води до пожар.

 Използването на леснозапалими и горими течности за разпалване на печки е забранено.

 Жарта се изхвърля загасена на безопасни места в метални съдове.

 Отоплителните уреди с течно гориво не се зареждат, когато горят или са нагрети, и се следи за изправността им.

 Коминните тела трябва редовно се ревизират за наличие на фуги към помещенията и таванските части и за наличие на отлагания в тях.

 При използване на газови отоплителни уреди да не се използват устройства и бутилки със съмнителен произход. Бутилки се съхраняват на разстояние не по-малко от един метър от печки, радиатори и други източници на топлина.

 След употреба и при спиране на ел. захранването електроуредите се изключват.

 Родителите да не разрешават на децата игра с огън и кибрит и да не ги оставят без надзор сами или заключени при горящи печки или включени електрически уреди.

 Близките на самостоятелно живеещите възрастни хора, особено на трудноподвижните, отново да проверят изправността и правилната употреба на отоплителните им уреди.

 Пътищата за евакуация в дома да се подържат свободни от излишни вещи и горими материали.

 При пожар съобщете по най-бързия начин на телефон 112.

 При необходимост, да се извърши консултация със специалистите от съответната Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ по въпроси, свързани с пожарната безопасност.