Димитър Бербатов  обяви днес  официално своята кандидатура за президент на Българския футболен съюз, предаде Dir.bg.

Той ще се опита да оглави родния футбол на насрочения за 25 юни Конгрес, а в екипа му се включват бившите му съотборници и негови добри приятели - Стилиян Петров и Мартин Петров. Административната част от екипа на Бербатов е съставена от Петър Величков, адвокат Георги Владов и Борис Станков.

Петър Величков и Борис Станков също са познати имена в родния футбол. Първият от вече 8 години е част от настоящия Изпълком на Българския футболен съюз, но сега е радетел за промени в централата, тъй като той и колегите му не се справяли добре. Борис Станков пък до преди няколко месеца бе част от международния отдел на БФС, където работи в продължение на 9 години.

"Няма какво да се бавим и да увъртаме, официално откривам кампанията си за президент на Българиския футболен съюз.

Официално започваме от днес, но ние сме започнали работа от доста по-отдавна.

Нека първо ви покажа екипа, с който ще работя за развитието на футбола ни. Имах шанс да работя с един от най-добрите треньор - сър Алекс Фъргюсън, а за него винаги най-важен е бил екипът. И аз следвам този пример и затова съм подбрал мой екип. С тези хора имаме единомислие, имаме си и пълно довериe.

Кои сме ние? Няма нужда да се представям, мен ме познавате. Реших, че е дошъл момента да навляза в тези води.

Трябва обаче да има симбиоза между футболни хора и такива с опит в управлението и администрацията.

В моя екип влиза Ситлиян Петров. С него поддържаме връзка вече толкова години, той ще бъде част от бъдещи Изпълком. Другият човек е Мартин Петров. Радвам се, че тези двама души са в моя живот, имаме една и съща идеология.

От другата страна ще е Петър Величков. С него също се знаем отдавна, намерихме общ език, който е за доброто родния футбол. Боби Станков е по-малко познатото име. Той е важна част от екипа. Завършил е образователно програма за мениджмънт. Това е човек, знае как ще случва нещата. Екип екип на може и без адвокат. За това е и адвокат Георги Владов

Наложително е да има промяна. Благодаря на всички тези хора с моя екип. Не сме професори по всичкознание. Всяка идея е добре дошла. Всеки, който иска да даде идеи и добре дошъл. Ще оставим и адрес за връзка след края на презентацията. Виждаме какво става във футболната общественост, хвърчащи бележи, идеи... решихме да задоволим това любопиство на хората и да излезем аз и екипът ми. Ето излизаме, готови сме да донесем нужната промяна. В процесът на работа нови идеи ще се наливат. Футболът е за всички нас. Аз съм отворен към предложения.

Ние сме далеч от това, че знаем и можем всичко. Особено сега. Обстановката в държавата е, каквато е. аз съм далеч от политиката и не искам да давам мнение. Фактът, че излизам сега и представям идеите си кое и как трябва да се случи, гарантирано с моя екип и идеологията, която имаме, може да не е достатъчно за някой. Не искам да има сравнения, ние си работим по нашите изборни идеи. Имаме мотивация да направим нещата към по-добро. Бях успял в моята професия, но сега влизам в различно поприще. Предизвикателствата са пред мене и доста по-трудни. Не знам защо БФС е толкова апетитен. За мой късмет успях да създам кариера извън България, в която постигнах всичко, което искам, с едно-две изключения. Нашият спорт е много добре подплатен съм заслужил всичко, което е при мен и влизаме с чисти идеи. Изградил съм образ в обществото за човек, който има отговорност.

Призивът е към клубовете, няма място за страх. Всички ние сме в това заедно. Промяната е тук. Едно от най-важните неща е, че нашият екип ще ходи при всички клубове. Ще се отиде при всички клубове, да им се сподели програмата ни, идеите ни. Ако има такива сигнали за заплахи, нека да ни се обади.

Ще разберат кои клубове ме издигат, но това ще бъде впоследствие. Скоро чух мнение, че на аудиозапис има четирима души, които са подали оставки, което прави общо девет души. Мисля, че утре на Изпълкома трябва финално да знаем, кой ще подава оставки. Гледайки в момента Изпълкома и хората, които са там, нека първо те си решат кой е подал оставка и кой не. За нашия си Изпълком, който подготвяме, впоследствие ще разбере кои хора ще са в него. Вече казах за Стилиян и Мартин, което е достатъчно.

Промяна на формата ще бъде престъпление. Това ще бъде посегателство върху феърплея. До онзиден всички протестирахме срещу Суперлигата, защото няма изпадащи, но в същия момент изпадаме в такава ситуация, което е неприемливо".