Предстои честването на големия християнски празник Възкресение Христово и от страна на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Пловдив са взети редица мерки за неговото обезпечаване. За гарантиране на пожарната безопасност по време на празничните и почивни дни в областта, са извършени предварителни проверки в общо 153 черкви, манастири и параклиси. Особено внимание е обърнато на създадената организация за спазване на противопожарните изисквания в обектите, осигуряването на условията за успешна евакуация, наличието и готовността на необходимите съоръжения за първоначално пожарогасене, изправността на електрическите инсталации. Дадени са указания на църковните служители за ограничаване на предпоставките за пожари и действия при евентуалното им възникване.
При проверките са констатирани 42 несъответствия на противопожарните правила и норми, съставени и връчени са 30 разпореждания за отстраняване на пропуските.
Предвид очакваното масово събиране на хора в православните храмове и изпълняването на ритуали, съпроводени с палене и пренасяне на свещи, експертите от РДПБЗН – Пловдив напомнят за повишения риск от възникване на пожари. Апелът към всички граждани е за отговорно поведение и спазване на някои основни правила за пожарна безопасност по време на празничните дни: