Дълго чакано строителство на ново игрище за футбол  започна в ОУ  „Св. Св. Кирил и Методий” в село Първенец. Днес техниката вече беше в двора на училището, а работата на терена по игрището започва още преди празниците.
Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и председателят на Общински съвет „Родопи” Георги Цанков поставиха началото на строителните дейности с церемония по „първа копка”. Домакин на събитието беше кметът на Първенец Ренета Плевнелиева.
„След много чакане, още една наша цел ще се изпълни. Започна изграждането на изкуствен терен за футбол в селото“, коментира кметът  Павел Михайлов. „Както съм казвал и преди – инвестицията в децата и в младежите е най-доброто нещо, което може да прави всеки един от нас. Осигурявайки достъпа на подрастващите до игрища и съоръжения за спорт – ние инвестираме и в тяхното здраве, защото спортът е равен на здраве“, каза Михайлов.
Той благодари на екипа, с който работи в лицето на заместник-кметовете Владимир Маринов, Борислав Инчев и Неази Таир, за подкрепата, с която се реализират проектите в община „Родопи”.
По стара традиция началото на строителството започна с благослов, а отец  Ерм поръси с вода от китка здравец  началото на строителните дейности.  
В днешния ден най-развълнувани бяха децата. Малките възпитаници на училището от 4 и 5 клас ще бъдат първите, които ще спортуват на новото игрище.
„ Чакаме това игрище вече три години. Сега, ако искаме да играем футбол, трябва да ходим в Пловдив. Тук е опасно и може да се нараним”, споделиха децата.  
Футболното игрище ще е с размери 18 на 36 метра. Теренът ще бъде покрит с изкуствена тревна настилка и оборудван с две футболни врати. Игрището ще разполага с мрежи и осветление.
Средствата са осигурени от общинския бюджет и са на стойност близо 100 хиляди лева.
През тази година община „Родопи” ще вложи още 117 хиляди лева за изграждане на ново улично осветление в Първенец, възложено е проектиране на площада в центъра на селото и на стадиона  за общата сума от 45 хиляди лева, очаква се и държавна помощ за моста над река Върлешница.