Стотици миряни участваха в традиционното за Втория ден на Великден литийно шествие с иконата на Света Богородица от Бачковския манастир до местността Клувията. Още рано сутринта дворът на Светата обител се изпълни с хора, пристигнали от различни краища на страната и чужбина. За втора поредна година шествието по пътя до гористата местност се провежда с ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. Вярващите пристъпиха в храма с маски, а по стръмния път иконата не се носеше на специална платформа, а от двама души, които се сменяха периодично с други двама.

В началото на шествието игуменът на манастира Епископ Сионий отправи послание към вярващите:

"На нашия народ, на нашата страна са изключително необходими сега братолюбие, приятелство, единение и милост помежду ни".

Заради мерките хората тази година са по-малко, но всеки от тях пристига със своята лична вяра в чудесата.  Според древната легенда две овчарчета намерили иконата скрита в пещера над манастира и я върнали в храма, като от векове на днешния ден тя изминава пътя дотам.  От съображения за сигурност шествието не се провежда с оригиналната икона, а с нейно копие. Вечерта отново се връща в манастирския храм.  Тази година курбан в местността Клувията няма, а събраните за тази цел средства и хранителни продукти ще се дарят на социално сраби хора.

Жени носиха иконата на Богородица от Бачковския манастир към местността Клувията, което се случва за първи път. Предишните години реликвата се поставяше на дървена платформа и се пренасяше от мъже заради тежината й. Сега обаче поставката я нямаше, а поклонниците се редуваха двама по двама да вървят с изображението на Божията майка, за да се избегнат струпванията.

Иконата бе изнесена от манастира от мъже, но по средата на 3-километровото трасе премина в ръцете на две от мирянките.

"Много се вълнувам, идвам всяка година на шествието, но за първи път хващам светинята", заяви Янка Иванова от Стара Загора. Тя пожела на всички българи здраве, късмет и благоденствие.

Още две двойки жени поеха иконата, след което тя попадна отново в ръцете на мъже. В параклиса "Покров на пресвета Богородица", който се намира на пътя към Клувията, игуменът на манастира Сионий и монаси отслужиха тържествена света литургия и поръсиха със светена вода събралите се богомолци. След края на службата миряните имаха възможност да се докоснат до иконата и я обсипаха с подаръци.