Броени дни остават до откриването на 4-ия Международен фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“ 2021, проект на фондация Пловдив ЛИК и част от Културния календар на Община Пловдив.

Тази година мултиезичният сайт на фестивала предлага освен текстовете на участниците на роден език и в превод на български и английски, и по видео с четене на творбите от самите тях – www.orpheus-plovdiv.eu. Готови са и двете традиционни книги на фестивала – мултиезичната „Поезия“ и двуезичната „Есета“. Темата на есеистичния сборник е „Фигурата на Орфей – между мита и мига“. Книжните издания ще се раздават безплатно по време на двете официални церемонии – на 13 и на 14 май.

Откриването на фестивала е на 13 май от 18 часа в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив, където гостите ще бъдат представени и ще четат творбите си на роден език и с превод на български. От 19 часа пък е промоцията на специалното издание за фестивала – поетическия сборник на израелската поетеса Хава Пинхас-Коен „Орфееви песни и други стихотворения“, издание на фондация „Пловдив ЛИК“.

На 14 май от 10 часа в Малката раннохристиянска базилика ще се проведе писателски форум с участието на поети от фестивала, ученици от хуманитарните гимназии и студенти филолози.

От 18 часа на 14 май отново в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив е церемонията по награждаването на участниците в 4-ото издание на МФП „Орфей – Пловдив“ – отново с четения на роден език и в превод на български.

Фестивалът ще се проведе при спазване на мерките за сигурност заради пандемията от коронавирус, но неуспелите да дойдат на живо могат да следят в реално време двете официални церемонии на 13 и на 14 май чрез лайвстрийм във фейсбук.

МФП „Орфей – Пловдив“ 2021 е финансиран от Община Пловдив, Дирекция „Култура и археология“ и е част от Културния календар на Пловдив за четвърта поредна година.

Заповядайте!