България вече е на 20 място по заболеваемост от COVID-19 в Европа. Това заяви на брифинг  министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

В него участват още изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

"През последната седмица България беше извадена от института Робърт Кох от високорисковите зони и вече сме само рискова зона. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас - на всички българи, на вас журналистите. Другото важно нещо - вчера над 32 хил. ваксинирани за един ден. Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи", каза Костадин Ангелов.

 

"Отпада ограничението за тържества до 15 човека. Заповедта, която ги ограничаваше, е отменена от вчера", каза още той.

 

"Данните за брой тестове и заболели са реални и не са изкривени. Вече познаваме ясно белезите на ковид инфекцията. Видяхме много от практиката и знаем кои числа да гледаме. Спокойни сме, но много зависи как ще се управлява пандемията с всички мерки, които трябва да бъдат евентуално разхлабвани или затягани. Най-важно е ваксинационният процес да продължи със същата сила", каза още Ангелов.

Предпочитаната ваксина у нас е на Пфайзер, сочат данните. В момента има достатъчно ваксини, а в последната седмица на май идва голяма доставка от още около 400 000 дози. Въпрос на организация е от страна на РЗИ, БЛС, личните лекари процесът по ваксинация да продължи с тези темпове. Има възможност зелените коридори да продължат да работят и след 9 май.

Следващият премиер ще решава какво да се случи с щаба. Ясен белег е, че излизаме от третата вълна, това е огромно постижение, с нисък индекс на строгост на мерките, каза министърът в оставка.

България е безрискова зона за туристите. Затова сме написали правила как се влиза у нас, посочи Ангелов и добави, че очакваме скоро регламент за цифрови сертификати. Той припомни, че институтът "Роберт Кох" е извадил страната ни от списъка с високорискови държави.

Няма генетичен вид на вируса, на който ваксините да не действат, каза директорът на центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Ваксините действат на бразилския, индийския и южноафриканския щам, но по-слабо. От последните три вида на вируса няма засечени у нас, но те вече са внесени в съседни на България държави.

Първи резултати от изпитванията на ваксини при деца над 12 години се очакват през юни. Ако резултатите са положителни, то още в средата на следващия месец може да започне и ваксинацията на тази възрастова група.

Ангелов отчете, че вече са издадени 96 000 електронни рецепти. Ако искаме пълноценно пациентско досие, то трябва да се пълни с информация. Част от нея са лекарствата и направленията.

Европейската агенция по лекарствата стартира ускорена оценка на данни от клинично изпитване за ваксинирани лица във възрастовата група между 12 г. и 17 г. с продукт на компанията Pfizer/BioNTech. Първите резултати се очакват през месец юни и ако те са положителни, ще има промяна в продуктовата информация и кратката характеристика на тази ваксина, което означава, че тя ще може да се прилага и при деца, попадащи в съответната категория. Очаква се скоро такава документация за оценка да бъде подадена и за ваксината Moderna. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов.

По време на брифинга стана ясно, че на следващото редовно заседание на Националния ваксинационен щаб ще бъде обсъдено дали „зелените коридори“ за ваксинация срещу COVID-19 да продължат да функционират, с оглед текущото изпълнение на Националния ваксинационен план и обхващането с ваксина срещу COVID-19 на лицата, попадащи в различните фази на плана.