МБАЛ „Св. Мина“ се нуждае от неотложни ремонти, които трябва да започнат през лятото. Това става ясно от доклад за състоянието на материално-техническата база, изготвен от управителя на общинската болница проф. Петър Петров по разпореждане на кмета на Пловдив Здравко Димитров.

През пролетта са извършени огледи от специалисти и е направен обстоен анализ за състоянието на сградата, която е сторена в периода 1936 – 1938 г. Общата сума, необходима за спешните и средносрочните ремонти, е 394 000 лв.

 

На този етап цялостен ремонт на болницата не може да бъде направен, защото на два от етажите е разположено отделението за лечението на пациенти с Covid-19. Най-спешна е подмяната на ВиК инсталацията в западното крило, която по предварителни разчети ке струва 29 500 лв. За тази сума ще бъде подменен вертикалният щранг, ще бъдат изградени и ремонтирани баните. Кметът Здравко Димитров ще внесе предложение в Общинския съвет за отпускане на тези средства още тази  седмица.

 

В средносрочен план е необходимо да бъде довършен ремонтът на ВиК инсталацията в цялата сграда,  да бъде сменен болничният асансьор и да се извърши цялостен ремонт на покрива с подмяна на хидроизолацията.

 

Проф. Петър Петров бе назначен за временно изпълняващ длъжността управител на МБАЛ „Свети Мина“ през октомври 2019 година, а през пролетта на миналата година спечели конкурс за тази длъжност. Преди това, в продължение на години, болницата смени няколко ръководители, без да се проведе конкурс. Въпреки временните ръководства, в периода 2012 до септември 2019 г.  Общинският съвет на няколко пъти  одобри отпускането на средства за ремонт на отделението по образна диагностика, за погасяване на кредити към доставчици на консумативи и за изплащане на заплати. Общата сума за този период надхвърля  6 млн. лв.

 

Проф. Петров коментира, че при встъпването си в длъжност е заварил МБАЛ „Свети Мина“ в тежко финансово и материално-техническо състояние като едва преди три месеца лечебното заведение за пръв път успя да излезе с положителен финансов баланс. В същото време  общинската болница създаде екип от лекари, сестри и доброволци и пое отговорността за разкриването първоначално на 30, а по-късно на 90 легла за лечение на  пациенти с Covid-19. Само преди месец беше изградена кислородна система със 123 поста  във всички стаи. Средствата бяха осигурени от съвместна  дарителска кампания на Община Пловдив и болницата, която събра над 75 хиляди лева. Наложената стриктна финансова политика позволи на лечебното заведение да погаси изцяло банковия си кредит в размер на 270 хиляди лева, а след  преговори с НЗОК отпуснатите средства по клинични пътеки се увеличиха от 270 на 360 хиляди лева.