В рамките само на двата почивни дни за престъпления по пътищата в Пловдивска област са задържани седем водачи. Петима от тях са шофирали след употреба на алкохол, като отчетената от  техническото средство  концентрация е над 1,3 промила.    
При рутинна проверка на пътя, полицейски автопатрул спрял лек автомобил «Мерцедес». Превозното средство било управлявано от 44- годишна пловдивчанка. Полицаите установили, че жената шофира с аклохолна концентрация от 1,71 промила и то в 9,00 сутринта.  Малко по- късно- в следобеда на същия ден, по сигнал за проверка в Първомай е спрян водач на лек автомобил «Сеат кордоба».  Колата била собственост на 52- годишна жителка на димитровградското село Горски извор, но зад волана бил 52 годишен мъж. Справка в системата на МВР показала, че водачът е неправоспособен. Въпреки, че нямал законово основание да шофира, мъжът се намирал и под въздействие на 1,96 промила алкохол. Водачът бил отведен до местния филиал на центъра за Спешна помощ в Първомай, където трябвало да даде кръв за изследване, а след като отказал бил задържан в ареста. Арестуван за същото престъпление, но извършено на територията на областния град, е и млад мъж.  В първите часове на 9 май служители на «Пътна полиция»  проверили водач на лек автомобил «Пежо». Колата била спряна в района на Коматевски надлез, но още при слизането на водача от превозното средство,  на проверяващите направило впечатление, че 31- годишният шофьор залита и силно мирише на алкохол. Полеви тест отчел 1,65 промила.
Служители на РУ Стамболийски получили сигнал за ПТП на територията на село Куртово Конаре. На мястото на инцидента се намирало самокатастрофирало в електропреносен стълб БМВ. Водачът на немското возило- 24 годишен, бил местен жител. При проверката е установено, че шофьорът изгубил контрол над колата и се ударил в стоманобетонния стълб, тъй като се намирал под въздействие на 1,32 промила алкохол.   
Друг 67- годишен мъж от първомайското село Искра, също седнал зад волана в нетрезво състояние е предизвикал  ПТП на територията, обслужвана от РУ Първомай. Водачът на «Форд екскорт» се движил от село Бягово към село Искра, но изгубил контрол над превозното средство и се ударил в предпазна мантинела. Причината- употреба на солидно количество алкохол- проверката с техническото средство е отчела 2,55 промила. С контузни рани, но без опасност за живота, е неговия 79- годишен спътник, който е от гр. Кърджали.   
Двама са водачите, шофирали под въздействие на наркотични вещества, а по случаите са започнати бързи производства. Престъпленията са извършени на територията на гр. Пловдив. В следобеда на 9 май автопатрул задържал на бул. «Марица» 29 годишен мъж от гр. Съединение. Водачът  управлявал лек автомобил БМВ под въздействието на канабис. Друг 25 годишен криминално проявен пловдивчанин е задържан от служители inте на реда, тъй като управлявал «Мерцедеса» си под въздействие на тетрохидроканабинол и амфетамин.