Пловдивският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ взета от Окръжен съд – Пловдив спрямо всеки от обвиняемите И. Р. и А. А.
Те обжалваха пред апелативните магистрати ареста си, с искане за по-леки мерки за неотклонение. Двамата са подведени под наказателна отговорност за държане на наркотици с цел разпространение. На 27.04.2021 г. те са задържани от полицията с кокаин, амфетамини и марихуана на обща стойност над 30 000 лева.
Предвидената от Наказателния кодекс санкция за повдигнатото обвинение е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.
Апелативният съд прецени, че от проведените разпити, от изготвените протоколи за претърсване, изземване и обиск, остава непроменено обоснованото предположение, че И. Р. и А. А. са съпричастни към обвинението, което им е повдигнато. От значителното количество на намерените наркотици, приготвени за разпространение, се налага извода, че е налице реална опасност при по-леки мерки за неотклонение двамата обвиняеми да извършат престъпление, смята Апелативния съд.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Съдебното заседание се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираха обвиняемите и съда, където бяха съдебният състав и защитниците.