Нова инициатива в навечерието на Световния ден на кенгуру грижата – 15 май, обяви Отделението по неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“.
Поканихме родителите на всички деца, които са при нас, да направят с мобилните си телефони видео или аудио запис на свое послание до бебетата. То ще им бъде пускано, за да усетят присъствието на майките и татковците, посочи завеждащата д-р Диана Аргирова.
До този момент противоепидемичните мерки не са ограничили достъпа и не са спрели прилагането на метода „кенгуру грижа“. При определени ситуации, когато родителите нямат възможност да идват при децата си, екипът на отделението записва клипове с бебетата, които изпраща на семействата. Тази година за 15 май са решили да направят обратното.
„Кенгуру грижата" тръгва от страните от Латинска Америка  в помощ на недоносените бебета. Отделението по неонатология в Университетска болница "Пловдив" е единственото в града, където от 7 години успешно се прилага методът, известен още като "кожа в кожа". При него бебето се извежда от кувьоза и се поставя на гърдите на майката за няколко часа. Дори да е във влошено състояние, в майчината прегръдка то стабилизира много от жизнените си показатели, обясни д-р Аргирова. При майката кенгуру-грижата намалява чувството на депресия от преждевременното раждане, а също така и спомага за развиването на родителски умения.
За година недоносените бебета, които се лекуват в Неонатология, са 170-200, стотици семейства са се възползвали от метода „кожа в кожа“ и са доволни от резултатите.