20 000 лв. парична гаранция постанови пловдивският апелативен съд за Иво Даскалов, по прякор Иво Лудия, който стана причина за тежката катастрофа с трима загинали навръх Великден на околовръстното на Пловдив.

Заседанието се проведе в УМБАЛ "Св. Георги", където Даскалов се лекува, тъй като е с фрактури след мелето. Той е единственият оцелял в него. Във фаталния ден е шофирал джип БМВ Х5 и според обвинението е нарушил правилата за движение, като така по непредпазливост е причинил смъртта на 3 мъже. Двама от тях са пътували в неговата кола. Третият е бившият полицай Николай Иванов. В неговото беемве Иво Лудия се е забил челно.
Според апелативните магистрати от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че Даскалов е съпричастен към престъплението, заради което е привлечен към наказателна отговорност.
Мнозинството от въззивния съдебен състав приема, че не е налице опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление с оглед на здравословното му състояние.
Определението е подписано с особено мнение от съдията докладчик Михаела Буюклиева съществува реална опасност Даскалов да извърши престъпление. За този извод са взети предвид обстоятелствата, при които е извършено престъплението, настъпилата смърт на три лица и предишните нарушения на обвиняемия на правилата за движение по пътищата като водач. За деянието, в извършването на което е обвинен, законът предвижда наказание от 3 до 15 г. лишаване от свобода.
Определението на Апелативния съд е окончателно.