Пловдив вече има работеща компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци.Това съобщи кметът на града Здравко Димитров.
Окосената трева, листата и шумата, клоните от санитарните резитби в целия град вече се извозват в нея и ще се преработват във висококачествен компост, който ще бъде влаган като подобрител на почвата при развиване на зелената система на територията на община Пловдив.
"Доволен съм от днешната проверка на работата в обекта, която направихме със заместник-кмета Анести Тимчев. Екипът от 10 души е обучен и се справя добре. Директорът на общинското предприятие „Градини и паркове“, на което възложихме управлението на новата придобивка, Веселин Козарев и пряко отговарящият за инсталацията негов заместник Николай Чунчуков ме увериха, че след по-малко от месец ще имаме първите количества компост собствено производство, предвиден за облагородяване на зелената ни система, добави още кметът.
Освен екологичния ефект, това спестява на пловдивчани милиони левове средства от таксите за депонирането на всеки тон отпадък, които общината да инвестира в така наречената кръгова икономика и зелени политики.