Интересът за участие в Световното първенство по гребане за юноши и девойки от 11 до 15 август в Пловдив е много голям и досега имаме заявки от 17 страни с 594 гребци. Това заяви на пресконференция на Гребния канал председателят на Организационния комитет Иван Попов. С най-големи отбори са Германия – 86 гребци, САЩ – 77 гребци и Италия – 75 гребци. Първи пристигат отборите от други континенти, за да имат време за адаптация към „най-бързата“ водата вода в света – на гребното трасе в Пловдив са поставени 14 световни рекорда  за всички възрастови групи. Новозеландските гребци ще започнат тренировки още на 31 юли, канадците и японците  – на 2 август, а американците – на 5 август. Тридесет и двамата гребци от отбора на Холандия пристигат точно ден преди състезанията и веднага се включват в гонките. Крайният срок за заявки за участие в Световното първенство е до края на юни тази година и се очаква да заявят участие още 100-150 гребци.
    Пловдив е доказал възможностите си като организатор на най-големите гребни състезания, различното сега е, че ще бъдем по-взискателни с противоепидемичните мерки, заяви кметът на града Здравко Димитров. Той припомни, че през последните 8 години градът е бил домакин на 8 от най-големите състезания по гребане в света, а за предстоящото е бил избран в конкуренцията срещу 4 градове от САЩ и Европа, които също са искали да станат домакини. Спортистите ще бъдат настанявани в сертифицирани от Организационния комитет  хотели. В писмо от 10 май 2021 година на Мат Смит – изпълнителен директор на FISA /Световната федерация по гребане/ - се дава зелена светлина на Световното първенство в Пловдив. Задължително изискване  е „всеки участник в регатата ще трябва да представи отрицателен резултат от PCR covid-19 тест, не по-стар от 72 часа, в центъра за акредитация при пристигане на мястото“ - пише в писмото на директора на FISA.
    През 2021 година Община Пловдив е вложила близо 100 000 лева за подмяна на гребни съоръжения и за ремонт на голямото информационно видеотабло на финала на Гребния канал – оповести заместник-кметът по спорта на Пловдив Георги Титюков. Остава ни още малко работа по засаждане на нови цветя и храсти, както и боядисване на някои съоръжения, довърши той.
    Прогнозата на икономическите анализатори на FISA е, че Световното първенство по гребане за юноши и девойки през август ще донесе приходи в страната и в града за 8 -10 милиона евро, съобщи председателят на Организационния комитет. По традиция отборите се съпровождат от родители и приятели на младите гребци, които не само ще подкрепят своите, но ще имат време да се запознаят с Пловдив – заключи Иван Попов.
   За много от талантливите ни млади гребци това ще бъде първо състезание за последните две години – каза проф. Николай Попов - член на Управителния съвет на Българската федерация по гребане. Единствената възможност да „си сверим часовниците“ е предстоящата международна регата в Блед през юни, обясни той. На последните контроли на националния отбор са взели участие 17 млади гребци, шестима от които са покрили нормативите. Това са Иван Табаков и Иван Йорданов от клуб „Хеброс“, Стефан Мутич и Васил Шунтов от гребен клуб „Армеец“, Цветомир Боринов и Иван Николов от ЦСКА. В оставащите месеци ще има още възможности за включване на млади български гребци в Световното първенство, но всичко зависи от формата ще постигнат  – заключи проф. Попов.