Служебният кабинет показва модел за излизане от безпътицата, в която се намира България. Това, което се случи в 45-ото Народно събрание, е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания. Надявам се партиите да проявят благоразумие и отговорност и след изборите те да съставят правителство. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за предаването „Неделя 150“ по Българското национално радио. По думите на държавния глава, не е добре България върви от избори на избори и да няма парламент, тъй като парламентарната република се крепи именно на парламента като основен държавен орган.

В отговор на въпрос президентът посочи, че не бяга от отговорността при съставянето на служебното правителство. „Винаги съм се водил от критериите за компетентност, почтеност и професионализъм и най-вече отговорност към бъдещето на България. Това съм търсил, когато съм подбирал министри без оглед на техните политически пристрастия“, заяви президентът. Той благодари на министрите от служебния кабинет, че са се съгласили да застанат с лицето и биографията си и да поемат отговорност в трудната ситуация. „Страхът все още не е отхлабил своя обръч. Все още отишлата си власт разполага с всички финансови и властови механизми, защото цялата администрация години наред беше назначавана от тази власт“, посочи държавният глава.

Най-силният вид лидерство, е когато се делегират правомощия. Моите задачи съм ги дал на служебните министри и те имат свободата да изпълняват своите задачи, заяви президентът в отговор на въпрос дали ще влияе върху работата на министрите. Той допълни, че с повечето от служебните министри е работил и познава професионализма им.

Президентът подчерта, че служебният кабинет има пред себе си натрупани значими социални проблеми и трудната задача е да отговори на очакванията на хората, защото отишлото си правителство е отказало да внесе актуализация на бюджета.  „Този кабинет е с вързани ръце, той трябва да върши огромна по обем работа, да проучва, да анализира, да търси възможности. Това допълнително го натоварва“, посочи държавният глава.

Отишлото си управление абдикира от това да депозира в ЕС изключително важния за бъдещето на България План за възстановяване и устойчивост, припомни президентът. Това поставя служебния кабинет в изключително трудна ситуация, защото само в рамките на дни цялата недостъпна за обществеността информация по плана трябва да бъде анализирана и да се вземе решение дали той да бъде внесен в сегашния си вид и всички пасиви да се хвърлят върху служебното правителство, или да се търси начин той да бъде актуализиран. Държавният глава посочи, че за целта е мобилизиран експертен екип.

Планът за възстановяване и устойчивост е труд на професионалисти, който трябва да се уважава, защото в него има и много стойностни проекти, но той трябва да се гледа в цялост, посочи още Румен Радев и даде пример със санирането, което по думите му е полезна програма, но не и справедлива. „Ако всяка година отделяме по 1 млрд. лева за саниране, след 40-50 години всеки български дом ще бъде саниран. Много хора няма да го дочакат“, посочи президентът. Той припомни предложенията на президентската институция по Плана, разработени от експертен екип, включващ и част от министрите в служебния кабинет. „Трябва да се върви не към усвояване на средства, а към модернизация на страната, базирана на съвременни световни технологии, инвестиции в човешки капитал, най вече в образование и здравеопазване“, каза президентът и добави, че целта е да се ускори икономическия растеж на страната.

Държавният глава открои като пример два от проектите, предложени от президентската институция: създаването на Национален център за наблюдение, контрол и управление и въвеждане на системата за спешна медицинска помощ по въздух HEMS. По думите му тя е необходима не само за спасяването на човешки животи в планините или след катастрофи. „Хиляди българи всяка година умират от инфаркти и инсулти, защото не може да бъде оказана помощ в т. нар. „златен“ първи час.  С такива проекти хората могат да видят, че има държава и тя мисли за тях“, посочи президентът. По думите му, Центърът за наблюдение, контрол и управление ще предостави достъп до информация в реално време както на държавните институции, така и на неправителствените организации и гражданите, състоянието на всички водни запаси в страната, цялата екологична картина, незаконните строежи и варварското изсичане, което ще промени и качеството на управлението. Държавният глава отбеляза, че двата проекта са на стойност само 80 и 30 млн. лева, докато за саниране са предвидени 2 млрд. от безвъзмездно предоставяните 12 млрд. лева.

Два месеца са кратък период, но с млади хора и визионери в състава на служебния кабинет искам да отправя сигнал. Имаме нужда от решителност и амбиция за реформи, заяви държавният глава и даде пример с най-младият представител в служебното правителство Атанас Пеканов, който отдавна работи по анализ на плановете в отделните европейски държави. „Можем да заимстваме печеливши модели и много по-бързо да се развиваме като общество“, посочи президентът.

 

Никога не съм насаждал недоверие в изборния процес. Настоятелно, в рамките на публичен диалог и консултации с всички компетентни органи и с политическите партии, съм посочвал негативите в нашите избори,  които заедно трябва да отстраним. Има проблеми, които трябва да превъзмогнем с различни механизми - законови, с технология, с организация. Това заяви държавният глава Румен Радев в свое интервю за предаването „Неделя 150“ на Българското национално радио.

Необходимостта да се търсят решения чрез машинно гласуване Румен Радев обоснова с изключително високия брой невалидни бюлетини на изборите в България и с широко разпространения контролиран вот: „В България при 50% избирателна активност средно имаме около 5% недействителни бюлетини. Това означава, че губим цяла една партия, която би могла да влезе в българския парламент. Това означава и изкривяване на вота на българските граждани“, заяви президентът. В отговор на въпрос за решението на Нидерландия да преустанови машинното гласуване, президентът припомни за публично изобличените порочни практики при изборите у нас:  „В Нидерландия едва ли ще видите в Ютюб видеозапис от конференция на една партия, до скоро управлявала България, на който областният координатор дава инструктаж как да се произвеждат недействителни бюлетини и посочва от кого да черпят богат опит“, посочи държавният глава.

По думите на президента, изборните машини биха елиминирали манипулациите при броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи. „Не казвам, че това е най-доброто. Но ние сами се докарахме дотам да даваме пари, за да повишим по някакъв начин честността“, заяви Румен Радев. Машините допринесоха изключително много за намаляване на контролирания вот, подчерта още президентът и добави, че при машинното гласуване става невъзможно отчитането на купени гласове, което при гласуването с хартиена бюлетина лесно нарушава тайната на вота.

Държавният глава определи представителите в новоназначената ЦИК, предложени от политическите партии, като стойностни професионалисти, хора с опит и мотивация: „Надявам се те да използват опита си ползотворно, да се обединят и да не допуснат политически вмешателства да доведат до поредни раздори в ЦИК. Тези хора имат капацитета и амбицията да проведат наистина добри избори“.

В отговор на въпрос относно твърденията, че е скрил подкрепата си за декларация, заклеймяваща Русия, на видеоконферентна среща на Формата Б9, Румен Радев отговори, че са учудващи демонстрираните липса на компетентност от страна на бившата изпълнителната власт относно процесите на вземане на решения в Европейския съюз и непознаването на механизмите, по които се представят националните позиции в неговите формати. „Това е жалко. Когато казваме, че на България не ѝ се чува гласът в ЕС и че България не може да реализира своя потенциал като равноправен член на този съюз, трябва да търсим там причините. Може би са проблеми на езикова бариера, но ние стигнахме дотам – абсолютно неразбиране и манипулация на фактите. Трябва да е ясно кой взима отношение – този, който представлява България в ЕС, той е част от колективните позиции и колективните решения“.

Държавният глава отново подчерта позицията си, че по отношение на националната сигурност „компромиси са абсолютно недопустими и трябва да се преследва всяко вмешателство в нашата национална сигурност“.

Румен Радев опроверга и твърденията на представители на доскорошните управляващи, че е запазил мълчание по отношение на шпионските скандали на българска територия. „Върхът на наглостта е да твърдиш подобни неща, при положение, че си пуснал руските агенти безнаказано години наред да тровят български граждани, да взривяват наши складове с военна продукция, както твърдят ДАНС и прокуратурата. Прикривал си техните действия, допуснал си огромен пробив в националната сигурност, защото не си реализирал политиките за организация и контрол върху достъпа до класифицирана информация“, припомни президентът. Държавният глава подчерта също така, че обвиненията на доскорошните управляващи са напълно несъстоятелни след като са платили неимоверна цена за „Турски поток“, незнайно как формирана, с наши пари, без да са попитали обществото, лишили са България от огромни такси, които се дължаха по договор от „Газпром“ от Трансбалканския газопровод и са позволили на Газпром да завземе всички входно-изходни точки на тръбопроводите, които минават през България, с което цялата концепция за т.нар. „Балкански поток“ се изпарява.

Най-важната непосредствена задача е укрепване на държавността, което изисква решителни действия и минава през честни избори, неутрализиране на натрупалото огромни ресурси задкулисие, както и през утвърждаване на върховенството на правото, пресичане на кражбите, включване на гражданите в по-активно в управление на страната. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за предаването „Неделя 150“ по Българското национално радио.

По думите на държавния глава, „Послание за нова България“, което той и вицепрезидентът Илияна Йотова представиха в началото на годината, отразява вижданията им именно за това, как да се укрепи държавността. „Влизаме в поредната предизборна кампания, в която ще има какви ли не обещания – за социални дейности, за икономически модели. Ако не укрепим държавността, всякакви нови политически конфигурации, всякакви бъдещи социални и икономически модели ще бъдат обречени на провал, както всички предишни“, заяви Румен Радев. По думите му трябва да изградим здрав фундамент на обществените отношения в страната – между самите институции, между институциите и гражданите, на който бъдещите правителства да стъпват уверено и да разгръщат своите политики.

Моята политика е ясна – укрепване на държавността, а това минава през неутрализиране на натрупалата огромни ресурси олигархия, заяви още Румен Радев. Той допълни, че това не може да стане изведнъж, защото става дума за незаконно натрупани с години ресурси от публични средства в пълна колаборация с предишните управляващи. Президентът припомни, че от 11 г. властта е в ръцете на Бойко Борисов и ако доскорошният премиер е решил да обвинява някого за срастването между бизнеса и управлението, то следва да търси олигархията около себе си.

„Страната ни има огромен потенциал – прекрасни дадености, честни и почтени млади хора, но това, което не сме имали до момента, са адекватни институции, които да дадат възможност на хората да разгърнат своя талант тук, в България“, каза още президентът. Румен Радев посочи, че не е в интерес на обществото съществуващия риск от експроприация на бизнеса – „било то от държавата, от политически или бизнес кръгове  около управляващи, както и когато има вмешателство в работата на регулаторните органи, където съдебната система не може да защити бизнеса да се развива честно и открито, а законодателството е непредвидимо“.

„След като има управляващи с шкафчета, натъпкани с евро и със злато, това означа, че има и мутри“, заяви още Румен Радев и допълни, че ако това е вярно, то тези пари не са от заплата, а „някой трябва да бъде рекетиран, за да напълни шкафчето“. След като прокуратура, ДАНС, КФН се пращат да „размазват физиономии“ на неудобни бизнесмени, значи има мутри, добави той. Според президента тези, които в момента надават вой за „реваншизъм“, „диктатура“, чистки“ и се тревожат от осветляване на истинското състояние на държавата, се притесняват да не изплуват злоупотребите им, притесняват се, че ще бъдат отбити от потоците на публични финанси, от които досега са се възползвали безнаказано, и най-вече се притесняват от провеждането на честни избори. „Трябва да се избавим от усещането, че има абонирани за властта хора. Затова са необходими системни усилия на цялото ни общество“, допълни Румен Радев. По думите му, в този процес важна роля имат и медиите. „Не може да има демокрация и икономически просперитет без свободни медии“, заяви президентът.

“Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да е гарант за тяхната безнаказаност“, заяви още държавният глава, като постави въпроса как може да се очакват решителни действия от прокуратура, която мълчи оглушително по отношение на данните за шкафчета, както и за милиарди публични средства, които се харчат непрозрачно. „Режимът рухва и за българската прокуратура има сериозна дилема – или да започне работа в интерес на обществото, или тя ще бъде завлечена заедно от този рухващ режим в небитието“, посочи държавният глава. Той изрази убеденост, че в България има немалко почтени и способни прокурори, на които трябва да се даде шанс да започнат реална борба с корупцията.  

Илюзия е да мислим, че за два месеца може да се направи ревизия, както е по закон, на 10-годишно управление с богата база, която трябва да се провери, заяви още държавният глава. Той уточни, че нито той, нито служебният премиер са използвали думата ревизия. „Още когато започнаха протестите, постъпиха различни сигнали за изнасяне, подправяне, за унищожаване на документи. Стремежът е към откритост, която е трудно да се постигне дори и в благоприятна административна среда“, заяви Румен Радев. По думите на президента, установяването на нарушения трябва да се базира на документи при спокоен дебат, а не „с активно заглушаване с прийомите на африканско племе с тропане и викане“, каквото имаше в парламента. Ако се установят такива документи, очаквам да бъдат поканени и съответните бенефициенти на големи кредити, за да обяснят, заяви Румен Радев и даде пример с крупните кредити, давани от Българската банка за развитие, както и публичните средства, с които се строят магистрали и ремонтират язовири. „Българите имат право да знаят кой оперира с техните пари. Да видим да речем крупните бенефициенти на ББР, която по закон е банка за развитие на малкия, средния, фамилния бизнес, в какво са вложили парите и с какво допринасят за икономическото ни развитие“, допълни Румен Радев