Шефът  на Трето РУ в Пловдив Самуил Хаджиев, неговият подчинен Атанас Качаков и още двама цивилни мъже бяха докарани в окръжния съд. Делото беше обаче засекретено он магистратите.

. Прокуратурата иска и за четиримата постоянна мярка "задържане под стража".

Началникът на районното Самуил Хаджиев е обвинен за това, че заедно с Качаков на 5 април т.г. в с. Болярци са извършили приготовление да придобият около 500 кг медицинска марихуана.

Хаджиев е извършил и друго престъпление - на 31 март т.г. е склонил разследващ полицай от Трето РУ да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, като е извършено претърсване и изземване в база на пловдивска фирма и е образувано досъдебно производство, без да са налице законови основания за това и въпреки изричните указания на районната прокуратура.

В този случай Хаджиев е действал като началник на Трето РУ. Спрямо Хаджиев е повдигнато и обвинение, че на 19 май т.г. в Кричим, в автомобила си, е държал 50 броя патрони за огнестрелно оръжие, като не е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в закона.
По същото досъдебно производство като обвиняеми за отвличане са привлечени полицаят от Трето РУ Атанас Качаков, както двамата цивилни, които бяха доведени в съда.

 Те заедно с Качаков са отвлекли 28-годишен, като са проявили особена жестокост. Според разследването похищението е свързано с дрога. Единият от цивилните е привлечен като обвиняем и за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества – 23,2 г амфетамин и 7,7 г марихуана.
Най-тежкото, предвидено от закона наказание, за обвиняемите Атанас Качаков, Даниел Димитров и С.И., е това за отвличане - от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор.

Хаджиев го грозят от 3 до 8 г.

Заседанието по мерките за неотклонение на арестувания шеф Самуил Хаджиев и неговия подчинен Атанас Качаков, както и на цивилните лица - Симеон Иванов и Даниел Димитров, беше засекретено. Това се стана по решение на пловдивския окръжен съд. М+отивите са, че са използвани специални разузнавателни средства и може да бъдат огласени данни, представляващи държавна тайна.

Адвокат Емилия Недева, която защитава Симеон Иванов, се противопостави журналистите да бъдат изведени от залата.

"В закона е казано, че държавна тайна представляват способите и средствата за прилагане на СРС, но не и самите резултати", посочи Недева.

Адвокат Димитър Марковски, който брани началника на Трето РУ Самуил Хаджиев, заяви пред медиите, че делото е абсурдно.

Арестуваният полицай от Трето РУ в Пловдив Атанас Качаков и още трима цивилни са отвлекли наркодилъра Фарух Манаф. Това се е случило в района на районното управление. След като го напъхали в кола, го закарали в изоставена промишлена сграда на "Скобелева майка". Там го били жестоко 1-2 часа. Причината - неуредени отношения, свързани с дрога.

Тези подробности станаха ясни минути преди в пловдивския окръжен съд да започне заседанието по мерките за неотклонение на задържаните полицаи от Трето РУ - началника Самуил Хаджиев и подчинения му Атанас Качаков.