Десетки пловдивчани се включиха в честванията по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тържественото шествие премина по Главната улица, водено от мажоретен състав при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Духов оркестър - Пловдив и под аплодисментите на хората. В него не участвха ученици. Ограниченията  бяха наложени заради пандемията от коронавирус.

Кулминацията на празничната програма преди обяд бе на стълбите на „Каменица“, където над 150 деца и ученици от хоровите формации и състави в ЦПЛР – Общински детски комплекс – Пловдив отправиха своя поздрав към пловдивската общественост.

Заслужени ръкопляскания получиха изпълненията на Хор „Детска китка”, с диригент проф. Златина Делирадева,  Хор на Пловдивските момчета и младежи „Стефка Благоева”, с диригенти Милка Толедова и Борислава Благоева, Естрадно студио “Прима”, с ръководител Теодора Сталева, Формация за автентичен фолклор „Куклици”, с ръководител Виолета Щерева и Вокална група „Бамбини”, с ръководител Снежана Донева.

Всички те изпяха  заедно химна на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“, „Химн на Пловдив” и „Де е България” под диригентството на проф. д-р Златина Делирадева.

Началото на тържествата бе дадено сутринта с празнична литургия в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений. По-късно на площад „11 май“ пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ се състоя церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Солунските братя.

В словото си заместник-кметът Стефан Стоянов подчерта значението и заветът на Найден Геров, благодарение на когото празникът започва да се чества за първи път в Пловдив на 11 май 1851 г.

„Днес почитаме Светите братя Кирил и Методий, техните ученици и всички онези хора от първата българска държава, които наложиха християнството и създадоха българската писменост и я разпространиха по българките земи и я дадоха на много други народи. Това тяхно дело утвърди българската държава и я направи една от най-великите за своето време“, подчерта Стоянов и допълни, че трябва да даваме кураж на българските учители, духовенство и на днешните възрожденци, като подчерта значението на въвеждането на иновациите в училищата в страната.

„Днес изказваме нашата изконна признателност към великото дело на братята Кирил и Методий. Нека пазим свято нашето българско слово, защото то е символ на единение на българската нация. Нека днес предадем традициите заветите, ценностите и вярата на нашите деца, защото там е бъдещето, защото по този начин ще има покажем, че нашата България може да се развива чрез книжовност и наука,“ заяви в словото си заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова.

На събитието присъстваха още областният управител Ангел Стоев, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, генерал-майор Явор Матеев, командир на СКСО, заместник-кметът Пламен Панов, Иванка Киркова - началник на РУО-Пловдив, районни кметове, общински съветници, директори и учители от пловдивските училища, деца и родители.