Над 4000 ще са участниците в Народен събор Пловдив, който се открива тази събота в парк „Лаута“. Шестото издание за два дни ще се включат фолклорни ансамбли, гайдарски състави, оркестри от цялата страна, предаде Радио Пловдив.

„Достигаме по мащаби Роженския събор, много е важно да създаваме и този вид културни оазиси за пловдивчани“, каза кметът на Тракия Костадин Димитров. Той акцентира и над подготовката -  събитието да се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, спазване на дистанцията и всички маси са на 2 метра разстояние. Работното време ще е от 10 до 23 часа.

Организаторите Димитър и Петя Михова разказаха, че на двете сцени ще се включат фолклорните ансамбли „Тракия“, „Дилянка“, „Седенчица“, също СТА „Пълдин“. Главни хореографи на фестивала ще бъдат ръководителите на танцов клуб „Пост Арт“- Пловдив, които ще покажат автентична фолклорна носия на 100 години. Тя е района на Стара Загова е с колекционерска стойност. Предвиден е концерт на оркестър „Тракийско настроение“ и сестри Диневи.

Включена е голямата занаятчийска улица на разстояние от 1 км. Традиционната хоротека на открито в събота ще трае пет часа, от 18 до 23 часа. Участват ансамбли и изпълнители от Момчиловци, София, Стара Загора, Асеновград, Каролово, Сопот, Севлиево и др.

На последния събор, през 2019 година присъстваха близо 60 000 души, съобщиха организаторите. Паркирането е синхронизирано с полицията, като ще се осъществява по бул. „Санкт Петербург“ след спирката на Локомотив. Апелът към водачите е да се шофира внимателно, за да няма инциденти.