Близо 100 нови места за паркиране на автомобили за хора с увреждания обособява общинското предприятие „Паркиране и репатриране“ в Синя зона. Това съобщи директорът Ненко Калакунов, като уточни, че до момента са поставени 78 знака, а в близките дни ще бъдат сложени още 20.

По този начин общо местата за инвалиди ще станат 168. Съгласно Наредбата паркирането на ППС, превозващи и/или управлявани от хора с увреждания е безплатно в рамките на 3 часа.

„Автомобилите трябва да са снабдени с карта, удостоверяваща правото на ползване на такова място. Тя съдържа международния знак "Инвалид” и трябва да бъде поставена в долния десен ъгъл на предното стъкло на ППС, откъм вътрешната му страна, по начин, осигуряващ видимостта на изображението отвън“, обясни Ненко Калакунов.

Контролът за това дали се спазва времето от 3 часа безплатно паркиране и съответно посочените и маркирани в синьо паркоместа, ще става от служители на общинското предприятие, като за целта те ще поставят специални талони, на които ще бъде обозначен началния час на престоя.

Тези, които не спазват правилата – паркират извън посочените места и престояват повече от 3 часа, ще бъде санкционирани. В момента има гратисен период от 7 дни, през който водачите на автомобили, снабдени с инвалидни стикери само ще бъдат предупреждавани.

От ОП „Паркиране и репатриране“ коментират, че голяма част от шофьорите надвишават безплатния 3-часов престой и злоупотребяват с паркирането извън определените за инвалиди места. Затова с увеличаването на броя на местата за автомобили за хора с увреждания се надяват да се спре с безразборното