„Симбиозата между ръководството на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, преподавателите, студентите и младите учени – това е печелившата формула, в която виждам голям залог за бъдещето. Идеята не е да правим само наука“, заяви президентът на Република България Румен Радев по време на визитата си в Център по технологии на висшето училище в Пловдив днес.

По думите му трябва да излезем от парадигмата, че университетите са само средище на чиста наука, място, където просто се усвояват знания и се провеждат практики и изследвания. Нужно е висшите училища да имат своите офиси, центрове за практико-приложни изследвания, в които талантът на учените и усилията им да намират практическа реализация. „Тук по един прекрасен начин се съчетават теорията с практиката, с научните изследвания“, заяви президентът, след като определи Центъра по технологии на ПУ като огромен успех за родната наука.
 
Държавният глава разгледа научните лаборатории за провеждане на специфични изследвания с потенциал за индустриално приложение в областта на молекулярните биотехнологии, биоматериали и биосензори. „Модерно е да се издигат политически лозунги за чист въздух, вода, храна. Смятам, че биотехнологиите са бъдещето, а пред вас има огромна перспектива в тази насока - да разработвате технологии за качеството на храната, фармация с грижа за човека, пълноценност на живота“, каза президентът при срещата си с младите учени и с ръководството на Центъра.

Той подчерта, че държавата трябва да даде още по-голяма финансова подкрепа на университетите за защита на интелектуалната собственост, което в момента не се прави. Необходима е и актуализация на нормативната база, за да се изградят структури в университетите като Центъра по технологии в ПУ, които да се самоиздържат, а защо не и да дават принос с готовите продукти в икономиката, каза Румен Радев.

Президентът призна, че е лично съпричастен към Центъра по технологии на Пловдивския университет. „Преди години на лекция и среща със студенти видях изследователската база и попитах – има ли амбиции и капацитет за нещо повече? Тогава имах предвид, че ако се направи продаваем проект за научно-изследователски център, той може да получи финансиране отвън“, обясни Румен Радев.

„Идеята за Центъра по технологии е отпреди 10 години. Той е факт благодарение на няколко инфраструктурни проекта и вложени общо 10 млн. лева само в техника и оборудване. Концепцията е да създадем интегриран екип за решаване на крайни проблеми на световната наука и на обществото в България“, обясни проф. Илия Илиев от Биологическия факултет на ПУ. В Центъра по технологии са фокусирани усилията на учени с международен опит от още два факултета – Физическия и Химическия, като в колективите участват млади учени и докторанти. Изградено е и ново звено – Офис за технологичен трансфер - без него не можем да реализираме нашите продукти и технологии на пазара, каза проф. Илия Илиев.

„Това е пътят, ако искаме България да бъде страна, която не само да консумира технологии, а да бъде на световната карта с разработване на технологии и нови продукти“, каза президентът. Според него каквото и сближаване да търсим с по-развитите европейски държави под формата на инвестиции, докато нямаме сходство в научната и образователната инфраструктура, не можем да постигнем сходство в икономическата и в социалната сфера. Не може да имаме трансформация на икономиката, ако нямаме трансформация на образователната система и висшето образование, смята Радев.