Наши специалисти работят по проект за производство на храни имуностимуланти, съобщи ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Пламен Моллов при откриването на празника на хляба, фермерския пазар и деня на отворените врати.

Той обясни, че  са се заели с тази задача заради COVID-кризата. Проектът за тези иновативни храни предвижда и обучение на студенти, които да ги произвеждат.

В УХТ се надяват държавата да съдейства в създаването на национална програма за храни, които стимулират имунитета.  Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев увери, че ще подкрепят този проект.

Голям интерес предизвикаха хранителните продукти, произведени от студенти. Сред тях се открояваше сладолед с пробиотици, който е много подходящ за консумация в горещото време.
Много от посетителите разгледаха с интерес хляба с вино, орехи и стафиди.
"Вместо вода при неговата направа се използва вино. Много е вкусен", обясни студентката Мерол Нейфулова. Хлябът за диабетици пък беше разграбен буквално за минути.
Зам.-министър Явор Гечев, който днес има рожден ден беше изненадат приятно, като получи за подарък специална торта с растителни добавки. Наденичките рози и трайният колба с хвойна бяха откритието на днешното събитие.
Лимонада, произведена от билката памуклийка разхлади гостите на събитието.
"Много е приятна. Това растение е от ледниковия период. У нас то вирее в Странджа", заяви гласен асистент Станко Станков, който представи лимонадата. Той добави, че тя лекува болки в гърлото и стомаха.