Социалното предприятие за хора с увреждания в Пловдив откри своя първи магазин в подлез „Тримонциум“. Лентата прерязаха заместник-кметовете Георги Титюков, Величко Родопски и директорът Ванина Костадинова.

Красиви сувенири с емблематични за града места като Античния театър, Одеона, сградата на Община Пловдив, различни украшения, картини, чанти, шапки, тениски могат да бъдат закупени, като с това се подкрепя и дейността на хората с увреждания, които ги правят.

„Нашата най-голяма гордост са изделията от стъкло, които се изработват ръчно от единствения майстор в България – Иван Станев чрез метода стъклодухане. Също на ръка се и оцветяват – с коледни мотиви или такива от пейзажи на Пловдив“, обясни Ванина Костадинова.

Социалното предприятие е резултат от спечелен през 2018 година европейски проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“ в размер на 391 000 лева и се развива успешно благодарение на усилията на 27 човека с различни видове увреждания, които работят в него. Като цяло то постигна целта си – хора със специални потребности да бъдат обучени на занаяти и умения.

„Община Пловдив подпомага дейността на предприятието, като до момента са преминали 50 човека“, заяви заместник-кметът Георги Титюков и поздрави Ванина Костадинова за ентусиазма, с който работи за равното право на работа и на хората със специфични потребности.

„Целта ни е да интегрираме в обществото колкото се може повече хора с увреждания и ние трябва да  продължаваме да помагаме“, посочи заместник-кметът Величко Родопски. Той съобщи, че предстои в скоро време по-голям магазин да бъде открит в кв. Капана, след като минат съгласувателните процедури с НИНКН. Към него ще има и работилница, в която на място ще се изработват красивите изделия от керамика и стъкло.

Величко Родопски и директорът на ОП „Общински пазари“ Запрян Тодоров първи си купиха от артикулите, а всички присъстващи пожелаха много успех.

Хората, работещи в социалното предприятието, шият трибагрениците, които са поставени на пилоните по булевардите на Пловдив. Освен това до дни се очаква да заработи и онлайн магазина на Социалното предприятие, който ще разполага с всички видове артикули, които се изработват.