В параклис „Свети Дух“ в Дедово храмовият празник ще бъде отбелязан на 21 юни (понеделник) с водосвет, отслужен от отец Димитър. В 12 часа свещеникът ще освети курбан за здраве, дарение от бизнесмена Георги Георгиев.  
За Дедово големият християнски празник Свети Дух, известен тук като Духовден, е по-специален. Почитта към  Светия животворящ Дух се свързва и с преданието за възникването на селото. Според него преди 400 години край планинския ручей „Свети Дух“ и под кичестия бук се заселил голям род на овчар, наричан Дядото. От Дядовото село се развило Дедово, популярно в този край с името Дедево. 
А през 1922 година под многовековния бук и край живителния поток бил издигнат параклис с аязмо „Свети Дух“. 99 години по-късно на това свято и паметно за вярващи и миряни място с дарения и доброволен труд местните построиха заслон. За отдих, срещи и раздумки на дедовчани, гости и туристи. 
В деня на Свети Дух всички ще дойдат в едноименния параклис в Дедово, за да си припомнят Плодовете на Духа, които според апостол Павел са „любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание“.