Народни песни и кръшни хора се извиха в  „Чинаровата гора” край село Белащица. За пръв път там се организира фестивал „Чинарова гора“, по случай 10 години от обявяването на парк „Чинари“ за защитена местност. В него участваха стотици хора.
Специален гост на празника беше кметът на община „Родопи” Павел Михайлов.
 „За мен е изключително удоволствие да ви поздравя с „Добре дошли” и да пожелая на гостите да се насладят на хубавия празник, а на участниците – успех.  Над 200 самодейци от читалищни състави в Пловдивско, както и местните таланти от читалище „Просвета 1929“ ще се надиграват и надпяват”, обърна се с приветствие кметът Павел Михайлов.
Той каза, че през последните години Белащица е едно от населените места, които са предпочитано място за живеене в общината.  
„ Разбира се, това ни задължава да осигурим добри условия на живот на хората – чист въздух, инфраструктура, места за спорт и отдих. За пореден път изразявам категоричната си позиция срещу продължаване на концесиите на кариерите над Белащица, грижим се за младите хора, като направихме безплатни детските градини. Стартира ли сме процедури по инфраструктурни проекти”, коментира Михайлов.
На сцената за първи се качиха танцов клуб „Калина“,  група „Белащенски напеви“ и юношески танцов състав „Белащенче“ с ръководители Пламен Добрев и Ивайло Маджаров. В надпяването и надиграването  се включиха групи от селата Крумово, Цалапица, Труд и танцови формации от Пловдив. Народното веселие  продължи  с програма на формация „Наздравица“ и оркестър „Феникс“ на Христо Коритаров.
Парк  „Чинарите” е защитена местност от 2011 година и е една от най-старите гори в Европа, естествено находище на източен  чинар.